Hello World (of crypto investments)

Εισαγωγή και τα πρώτα βήματα - Μέρος 1ο

Και τώρα αλάνι μου που έμαθες την τεχνολογία του blockchain και τον λόγο για τον οποίο τα κρυπτο είναι το νέο πρότυπο του χρήματος, είσαι έτοιμος να μπεις στα βαθιά και να βγάλεις μερικά λεφτάκια επιτέλους! Στην τελική καλές όλες αυτές οι τεχνολογικές αναλύσεις, αλλά για την ταμπακιέρα ποιος θα μιλήσει αγαπητό odyc.gr; Ναι βεβαίως, να σώσουμε τον κόσμο με το Cardano, αλλά μέσα στον κόσμο είμαστε και εμείς! Και πρέπει να σωθούμε! 

ανταλακτήρια για blockchain

Εξάλλου ο Μήτσος από την Άνω Τούμπα που έβγαλε ένα πεντόχηνο πρόπερσι από τα κρυπτο ούτε εξυπνότερος είναι από εσένα, ούτε πιο ψαγμένος. Θα μου πεις… 

«Τυχερός ήταν μωρέ που μπήκε νωρίς και έβγαλε λεφτά. Έτσι δεν είναι;»  

Δε ξέρω ρε φίλε τι έχει κάνει ο φίλος σου, ούτε την σύγκριση των IQ σας μπορώ να κρίνω, αλλά είμαι εδώ για να σού δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές πάνω σε αυτά που μπορείς να κάνεις, πρέπει να κάνεις και κυρίως ΔΕΝ πρέπει να κάνεις! Και τα μαθαίνεις από κάποιον που έχει κάνει πολλά από αυτά τα λάθη και όσα δεν έκανα εγώ, τα έχουν κάνει φίλοι μου! Πολλοί τα έχουν ζήσει, ελάχιστοι το παραδέχονται (χαλάει το image του Μεσιάπαντογνώστη βλέπεις, μην ανησυχείς θα τους πιάσουμε και αυτούς). 

Και τι δε θα έδινα να τα ήξερα αυτά τα 5 πράγματα από την αρχή, αλλά αποκτήθηκαν μέσα από εμπειρίες στο πεδίο της μάχης. Όχι πως σου εγγυώμαι πως θα βγεις καλά και σώνει νικητής πόσο μάλλον αλώβητος, αλλά σίγουρα θα είσαι ψυλλιασμένος. Αξία ανεκτίμητη! Βγάλε λοιπόν το πράσινοκόκκινο σπαθί (ή ακόμα καλύτερα σφυρί) σου και ετοιμάσου για να το ταξίδι μας στην μέση γη των κρύπτο όπου θα βρούμε από πανέμορφα ξωτικά, έως αιμοσταγή Ορκ και πολλά Γκόλουμ. Ότι θα πούμε it’s not financial advice, είναι κυριολεκτικά για εκπαιδευτικούς λόγους!  

Θέλω να σου τονίσω οτι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό σε τίποτα, σε καμία περίπτωση αλάνθαστος, ούτε δάσκαλος, ούτε μεσσίας (μακριά από εμένα αυτοί οι χαρακτηρισμοί), είμαι ένας ερασιτέχνης-μόνιμος μαθητής του χώρου, που αγαπά την τεχνολογία και τα κέρδη. Όμως έχω ένα μεγάλο θετικό χαρακτηριστικό που σε αφορά. Δεν επιζητώ κάποια ανταμοιβή από κανέναν.  Κανενός είδους. Κράτα το αυτό στο μυαλό, θα σου χρειαστεί σε αυτόν τον χώρο! 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, με την πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε για να μπούμε στον χώρο που είναι…

Τα ανταλλακτήρια

Πώς ξεκινάμε λοιπόν; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ένα να εγγραφουμε σε ένα ανταλλακτηριο. “Εντάξει ρε Γιάννη! Σιγά το άρθρο που αποφάσισες να γράψεις! Γράφω buy Cardano ή bitcoin ή pantofla coin στο Google και κατεβάζω ένα, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο”  

Αυτό το καταπληκτικό έκανα και εγώ στην άγρια Δύση του 17 και μπήκα στο πρώτο που βρήκα! Μια χαρά! 

Όχι! Ήμουν τυχερός γιατί δεν ήταν ούτε το καλύτερο ούτε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο που θα μπορούσα να βρω, ευτυχώς αποδείχτηκε αρκετά αξιόπιστο. Κοινώς έπαιξα κορώνα – γράμματα τα χρήματα μου! Και το χειρότερο είναι πως δεν είχα ιδέα!

Η επιλογή του ανταλλακτηρίου είναι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να μελετήσεις! Καλά δε μιλάμε για καμία φοβερή μελέτη τύπου πτυχιακής, αλλά πρέπει να είσαι λίγο ενημερωμένος γιατί μια λάθος επιλογή μπορεί να σου στοιχίσει τα πάντα.  

Οπότε ρίξε μια ματιά σε αυτο το άρθρο και αποφάσισε τι σου ταιριάζει.

Αν θα έπρεπε να στο κάνω λιανά το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρεις είναι οτι δεν είναι λαμόγια που θα σου πάρουν τα λεφτά και θα φύγουν! Ε, τα προτεινόμενα ανταλλακτήρια του άρθρου δεν είναι. Έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο, τουλάχιστον αυτό το ξέρουμε. 
 
Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να ξέρεις είναι οτι κρατάνε επαρκή ρευστότητα σε περίπτωση που έρθουν τα δύσκολα και οι όλοι χρήστες μαζί αρχίζουν να αποσύρουν τα κρύπτο τους. Αυτό φίλε μου δεν το κάνουν ούτε οι τράπεζες! Πόσο μάλλον τα ανταλλακτήρια. Άρα μπορεί κάποιος να βάλει το χέρι του στη φωτιά για κάποιο ανταλλακτήριο; Όχι! Οπότε το πάμε αναγκαστηκά με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε από τις πιο αξιόπιστες πηγές που μπορούμε να βρούμε. Προσωπικά οι προτεραιτότητες κατά αριθμητική σείρα για μένα είναι:  

1. Η ασφάλεια ενός ανταλλακτηρίου

Πολλά ανταλλακτήρια έχουν χτυπηθεί από επιθέσεις χάκερς και πολλά έχουν χάσει τα χρήματα των χρηστών τους, δυστυχώς ακόμα και τα μεγαλύτερα ονόματα όπως Binance και Kucoin έχουν κατά καιρούς χακευτεί. Οπότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση από κανένα ανταλλακτήριο. Αυτό το θέμα θα το δούμε αργότερα διεξοδικά.

2. Το trading volume

Κοινώς να υπάρχει ρευστοτητα και πάρε-δώσε από το νόμισμα που σε ενδιαφέρει. Φαντάσου να έχεις ζητήσει από το ανταλλακτήριο να πουλήσει ADA στα 8$ να έχεις πέσει φουλ μέσα! Το βλέπεις στο coingecko οτι την έπιασε την τιμή, την απόλυτη κορυφή! Να πετάς στους ουρανούς, ουρλιάζοντας “ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ”! Και η εντολή σου να μην ολοκληρωθεί γιατί στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο δεν έπαιζαν πολλοί με ADA οπότε κανείς δεν αγόρασε ακριβώς στην κορυφή που θεωρητικά έπιασες! Αυτό μπορεί να σου στοιχίσει χρήματα! Εδώ τα κριτήρια είναι εύκολα, το μεγαλύτερο ανταλλακτηριο έχει και το περισσότερο volume, αλλά πίστεψε με, ακόμα και το δέκατο στnν κατάταξη να βρεις, δύσκολα θα ζήσεις ένα τέτοιο σκηνικό. Η απάντηση αυτή τη στιγμή είναι: Binance.

3. Αριθμός διαθεσίμων κρύπτο και ζευγάρια

Μπορεί τώρα να λες έλα μωρέ έχω αποφασίσει τι θα κρατάω. Μόνο ADA! Ωραίος είσαι, αλλά επειδή μια μέρα άνετα μπορεί να σε πιάσει κάνας ντιτζενισμός και να θες να πάρεις τον τρίτο ξάδερφο του dogecoin από το χωριό, καλό είναι να έχεις την επιλογή να το κάνεις αν χρειαστεί. Εδώ ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αλλά νομίζω πως  gate.io, mexc, και kucoin είναι οι κορυφαίοι. Όσο αφορά τα ζευγάρια μιλάμε για την δυνατότητα να παίζεις αντί για ada/usdc ή ada/euro να παίζεις ada/btc. Προσωπικά δεν σου προτείνω να λάβεις αυτόν τον παράγοντα ως σημαντικό προς το παρόν. Προτίμησε την ασφάλεια και την αξιοπιστία ενός ανταλλακτηρίου σε σχέση με την ποσότητα επιλογών που σου προσφέρει. Όταν έρθει η ώρα πάντα μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό σε όποιο ανταλλακτήριο θέλεις. Ποιότητα>Ποσότητα 

4. Δυνατότητες όπως limit orders, margin, options κλπ.

Ωραία όλα αυτά αλλά όχι για πρωτάρη! Καλό είναι να υπάρχουν, αλλά είναι εργαλεία έμπειρων traders που ξέρουν το ρίσκο που παίρνουν και πως λειτουργούν. Μην θεωρείς ότι σε υποτιμάω και πως θεωρώ ότι δε μπορείς να γίνεις ο καλυτερότερος τρειντερ, απλώς θυμήσου αν έκανες μαθήματα οδήγησης σε Lamborghini.  Ακριβώς φίλε μου. Ακόμα κάνεις μαθήματα οδήγησης! Δεν είσαι οδηγός! Θα έρθει η ώρα των εξετάσεων και ο εξεταστής σου θα είσαι εσύ ο ίδιος… 

Προσωπικά ας πούμε τα options τα ξέρω μόνο θεωρητικά και εγώ, αν σε παρηγορεί αυτό. 

«Με ζάλισες ρε φίλε! Που να γραφτώ» Ξέρω και εγώ, Binance, Crypto.com, Coinbase. Όλα μου έχουν δουλέψει μέχρι τώρα. Όπου και να γραφτείς πάρε τα μέγιστα μέτρα ασφαλείας που μπορείς. Σίγουρα το 2FA. Δε θα στο εξηγήσω γιατί θα στο εξηγήσει το ανταλλακτήριο καλύτερα από εμένα.  

 

Δεν τελειώσαμε με τα ανταλλακτήρια. Θα το κλείσουμε στο επόμενο άρθρο με την καλύτερη λύση! Ξέρω πως ήδη ψυλλιάζεσαι τι εννοώ! 

$partanjohn