Διακυβέρνηση

Ίσως το πιο ευαίσθητο κομμάτι του roadmap του Cardano είναι ο τρόπος διακυβέρνησής του. Η IOG επέλεξε να το αφήσει για το τέλος, έτσι ώστε να έχουμε ξεμπερδέψει πρώτα με τα σημαντικότατα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας και αποκέντρωσης. Αφού λοιπόν φτάσαμε σε ικανοποιητικότατο επίπεδο με αυτά τα δύο, ήρθε η ώρα η κοινότητά μας να συζητήσει και να αποφασίσει από κοινού τον τρόπο που θα παίρνονται οι αποφάσεις από εδώ και πέρα.

Αρχικά όλα περνούσαν από την IOG, τον Hoskinson δηλαδή. Αν ήθελε να αλλάξει τον κώδικα, δεν τον εμπόδιζε κανένας. Από ένα σημείο και μετά αυτό άρχισε να αλλάζει, καθώς προκειμένου να ολοκληρωθεί κάποια αναβάθμιση έπρεπε να “υπογράψει” η πλειοψηφία των Stake Pool Operators, οι κάτοχοι δηλαδή των υπολογιστών που τρέχουν το δίκτυο. Όμως ούτε αυτό είναι μακροχρόνια βιώσιμη λύση. Με αποτέλεσμα, έπειτα από ατελείωτες ώρες συζητήσεων ανάμεσα σε μέλη του Cardano απ’ όλον τον κόσμο, καταλήξαμε σε μια ιδέα που θυμίζει το Αμερικανικό μοντέλο με το “House of Representatives”.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω βίντεο (7,5 λεπτά)

CIP-1694

Ένα παράδειγμα για το τί είδους αποφάσεις θα κληθούμε να πάρουμε σε επίπεδο πρωτοκόλλου, είναι και η παράμετρος “Κ”. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η επιλογή ενός και μόνο παράγοντα σε ένα τεραστίων διαστάσεων οικοσύστημα μπορεί να επηρεάσει όλη την πορεία του δικτύου. Και υπάρχουν αμέτρητοι παρόμοιοι παράγοντες που θέλουν σοβαρή μελέτη πριν αρχίσουμε να πειράζουμε τον κώδικα (4 λεπτά). 

Παράμετρος K

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Cardano έχει και δικό του ταμείο. Μέρος του κόστους των συναλλαγών συλλέγονται σε ένα πορτοφόλι, τα κλειδιά του οποίου έχει πλέον η κοινότητά μας. Και οφείλουμε να αποφασίσουμε υπεύθυνα τον τρόπο διαχείρισης όλων αυτών των πόρων. Έχουμε στήσει λοιπόν μια διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τον οποιονδήποτε, για χρηματοδότηση, με τον τελευταίο λόγο στα χέρια της κοινότητας, η οποία ψηφίζει θετικά ή αρνητικά για αυτές τις προτάσεις.

Αφιέρωσε 3 λεπτάκια να δεις και το σχετικό βίντεο. 

Project Catalyst

Αυτά προς το παρόν, κάτι μου λέει όμως ότι αυτή η συγκεκριμένη σελίδα θα χρειαστεί σύντομα ανανέωση.

Εις το επανιδείν λοιπόν. 

Varavas