0-9
51% Attack : Επίθεση 51%
Μια επίθεση πλειοψηφίας που συμβαίνει όταν πάνω από το ήμισυ της ισχύος των υπολογιστών σε ένα δίκτυο εκτελείται από ένα μόνο άτομο ή μια μόνο ομάδα ατόμων. Η οντότητα έχει τον πλήρη έλεγχο του δικτύου και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα κρυπτονόμισμα σταματώντας την εξόρυξη, σταματώντας ή αλλάζοντας τις συναλλαγές και επαναχρησιμοποιώντας νομίσματα.
A
Ada : Άντα
Το εγγενές κρυπτονόμισμα της αλυσίδας μπλοκ Cardano
Addresses  : Διευθύνσεις
Μια μοναδική διεύθυνση που προσδιορίζει πού βρίσκεται ένα κρυπτονόμισμα στην αλυσίδα μπλοκ. Είναι αυτή η θέση στην οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα ιδιοκτησίας του νομίσματος και όπου καταγράφονται τυχόν αλλαγές κατά τη διαπραγμάτευσή του. Οι διευθύνσεις φαίνονται διαφορετικές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων, αλλά συνήθως είναι μια συμβολοσειρά άνω των 30 χαρακτήρων
Airdrop : Διανομή προς την κοινότητα
Μεταφορικά : Έπεσαν απο τον ουρανό
Μια καμπάνια μάρκετινγκ που αναφέρεται στην ταχεία διανομή ενός κρυπτονομίσματος μέσω ενός πληθυσμού ανθρώπων. Μπορεί να συμβεί όταν ο δημιουργός ενός κρυπτονομίσματος παρέχει το νόμισμά του σε χαμηλόβαθμους συναλλασσόμενους ή υφιστάμενα μέλη της κοινότητας, προκειμένου να αυξηθεί η χρήση και η δημοτικότητά του. Μπορεί να δοθούν δωρεάν ή σε αντάλλαγμα για απλές εργασίες, όπως η κοινοποίηση ειδήσεων για το νόμισμα σε φίλους
Algorithm : Αλγόριθμος
Μαθηματικές οδηγίες που κωδικοποιούνται και υλοποιούνται από λογισμικό υπολογιστή για την παραγωγή ενός επιθυμητού αποτελέσματος.
All-time high : ψηλό όλων των εποχών
Η υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί ποτέ από ένα κρυπτονόμισμα.
Συντομογραφία ATH
All-time low : Χαμηλό όλων των εποχών
Η χαμηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί ποτέ από ένα κρυπτονόμισμα.
Συντομογραφία ATL
Altcoins : Εναλλακτικά νομίσματα
Μια κατηγορία που περιλαμβάνει όλα τα νομίσματα εκτός από το Bitcoin, το πρώτο και πιο επιτυχημένο από όλα τα κρυπτονομίσματα. Το Ethereum και το Ripple είναι altcoins
Anti-money laundering : Καταπολέμηση της Λευκάνσης Χρήματος
Διεθνείς νόμοι και κανονισμοί που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τους εγκληματίες να ξεπλένουν χρήματα μέσω κρυπτονομισμάτων σε μετρητά του πραγματικού κόσμου. Αναφέρεται επίσης με τα αρχικά AML
Application-specific integrated circuit : Ολοκληρωμένο κύκλωμα ειδικής εφαρμογής
Υλικό υπολογιστή – παρόμοιο με μια κάρτα γραφικών ή μια CPU – σχεδιασμένο για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Οι ASIC κατασκευάζονται ειδικά για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων κατακερματισμού (hashing).
Arbitrage : Αρβίτραζ
Η πράξη της αγοράς από ένα ανταλλακτήριο και στη συνέχεια της πώλησής της σε ένα άλλο ανταλλακτήριο, εάν το περιθώριο κέρδους μεταξύ των δύο είναι κερδοφόρο. Πολλαπλά ανταλλακτήρια συναλλάσσονται στο ίδιο κρυπτονόμισμα ανά πάσα στιγμή, και μπορούν να το κάνουν σε διαφορετικές τιμές.
B
BEP-20
Είναι ένα πρότυπο Token Smart Chain της Binance που δημιουργήθηκε με σκοπό την επέκταση του ERC-20
Bag Holder : Κάτοχος Τσάντας
Που σημαίνει ότι ήθελε να πουλήσει σε υψηλότερη τιμή, αλλά η αγορά κινήθηκε πολύ γρήγορα
Beacon Chain : Αλυσίδα Φάρου
Μια αλυσίδα μπλοκ που συντονίζει τις αλυσίδες shard, διαχειρίζεται το staking και το μητρώο των επικυρωτών σε ένα κρυπτονόμισμα PoS, όπως το Ethereum 2.0
Bear : Αρκούδα
Κάποιος που πιστεύει ότι οι τιμές σε μια δεδομένη αγορά θα μειωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να αναφέρεται ως “bearish”.
C
CIP / Cardano Improvement Proposal : Πρόταση για την βελτίωση του Cardano
Μια πρόταση για ένα νέο χαρακτηριστικό ή μια βελτίωση στο δίκτυο Cardano.
Catalyst : Καταλύτης
Ένα κοινοτικό πρόγραμμα καινοτομίας που χρηματοδοτεί έργα στο δίκτυο Cardano.
Collateral : Eγγύηση
Το μηχανισμός εγγύησης είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την επιτυχή εκτέλεση των έξυπνων συμβολαίων. Το Cardano υλοποιεί ένα σχήμα επικύρωσης δύο φάσεων. Η εγγύηση χρησιμοποιείται για να εξασφαλίζει ότι οι κόμβοι αποζημιώνονται για τη δουλειά τους σε περίπτωση που αποτύχει η επικύρωση της δεύτερης φάσης.
Consensus Mechanism : Μηχανισμός συναίνεσης
Ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των συναλλαγών σε ένα δίκτυο blockchain.
D
DAO /Decentralized Autonomous Organization : Αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση
Ένας Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός (DAO), είναι ένας οργανισμός δομημένος από κανόνες που κωδικοποιούνται ως πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο συχνά είναι διαφανές, ελέγχεται από τα μέλη του οργανισμού και δεν επηρεάζεται από την κεντρική αρχή. Σε γενικές γραμμές, οι DAO είναι κοινότητες που ανήκουν σε μέλη χωρίς κεντρική ηγεσία. Τα αρχεία οικονομικών συναλλαγών και οι κανόνες προγράμματος ενός DAO διατηρούνται σε μια αλυσίδα μπλοκ (blockchain).
DApp / Decentralized application : Αποκεντρωμένη εφαρμογή.
Μια αποκεντρωμένη εφαρμογή (DApp) είναι μια εφαρμογή λογισμικού που λειτουργεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων, αντί για έναν κεντρικό διακομιστή. Συχνά βασίζεται σε έξυπνa συμβόλαια (πρωτόκολλα υπολογιστών που επαληθεύουν συναλλαγές) που εκτελούνται σε μία ή περισσότερες αλυσίδες μπλοκ
DEX /Decentralized exchange : Αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο
Ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει την άμεση συναλλαγή κρυπτονομισμάτων μεταξύ δύο χρηστών, χωρίς την ανάγκη για έναν μεσάζοντα. Σε αυτά τα ανταλλακτήρια, δεν υπάρχει κατάθεση ή ανάληψη κρύπτο. Η συναλλαγή πραγματοποιείται απευθείας μεταξύ των πορτοφολιών δύο χρηστών, με περιορισμένη (αν υπάρχει!) συμμετοχή από τρίτο μέρος.
DLT /Distributed ledger technology : Τεχνολογία κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου
Η Τεχνολογία Κατανεμημένου Λογιστικού Βιβλίου (Distributed Ledger Technology – DLT) είναι η τεχνολογική υποδομή και τα πρωτόκολλα που επιτρέπουν την ταυτόχρονη πρόσβαση, επικύρωση και ενημέρωση εγγραφών σε μια δικτυωμένη βάση δεδομένων.
Decentralized : Αποκεντρωμένη
Ένα σύστημα που δεν ελέγχεται από μία μόνο οντότητα ή αρχή.
Decentralized Finance (DeFi) : Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση
Χρηματοοικονομικές εφαρμογές χτισμένες πάνω σε δίκτυα blockchain.
Decentralized Identity (DID) : Αποκεντρωμένη ταυτότητα
Είναι ένας τύπος παγκοσμίως μοναδικού αναγνωριστικού που επιτρέπει σε ένα ον (π.χ. άτομο, οργάνωση, πράγμα, μοντέλο δεδομένων, αφηρημένη οντότητα κ.λπ.) να αναγνωρίζεται με τρόπο που είναι επαληθεύσιμος, μόνιμος (όσο επιθυμεί ο ελεγκτής του DID) και δεν απαιτεί τη χρήση κεντρικού μητρώου.
Τα DIDs επιτρέπουν ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένης ψηφιακής ταυτότητας που συχνά αναφέρεται ως αποκεντρωμένη ταυτότητα.
Delegation : Αντιπροσώπευση
Η διαδικασία εκχώρησης του δικαιώματος επικύρωσης συναλλαγών στο δίκτυο Cardano σε άλλον κόμβο.
Double-Spend : Διπλές δαπάνες
Η πράξη της δαπάνης του ίδιου κρυπτονομίσματος δύο φορές.
E
ERC-20
Ένα πρότυπο για τη δημιουργία tokens στο δίκτυο Ethereum.
Ecosystem : Οικοσύστημα
Το δίκτυο εφαρμογών και υπηρεσιών που είναι χτισμένο πάνω στο δίκτυο Cardano.
Ed25519
Ένας αλγόριθμος δημόσιου κλειδιού που χρησιμοποιείται από το Cardano για τη δημιουργία κρυπτογραφικών κλειδιών.
Epoch : Εποχή
Μια χρονική περίοδος στο δίκτυο Cardano κατά την οποία δημιουργούνται νέα μπλοκ.
Ethereum Virtual Machine (EVM) : Εικονική μηχανή Ethereum
Μια εικονική μηχανή που εκτελεί έξυπνα συμβόλαια στο δίκτυο Ethereum.
F
Fee : Τέλη
Το ποσό κρυπτονομίσματος που απαιτείται για την εκτέλεση μιας συναλλαγής στο δίκτυο Cardano.
Fork : Διακλάδωση
Αλλαγή των κανόνων ενός δικτύου blockchain.
Full Node : Πλήρης κόμβος
Ένας κόμβος στο δίκτυο Cardano που αποθηκεύει ένα πλήρες αντίγραφο της αλυσίδας μπλοκ.
Fungible : Ανταλλάξιμα
Ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι ανταλλάξιμο με άλλα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου τύπου.
G
Goguen : Γκογκέν
Φάση ανάπτυξης του δικτύου Cardano.
Governance : Διακυβέρνηση
Η διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με το δίκτυο Cardano.
H
HODL : Χόντλ παραλλαγμένη ορθογραφία της λέξης “hold” (διατηρώ)
Αυτός ο όρος αναφέρεται στη στρατηγική επένδυσης του αγοράζειν και διατηρείν κρυπτονομίσματα για μακροχρόνια περίοδο, ακόμη και κατά τη διάρκεια μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά.
Hard Fork : Σκληρή διακλάδωση
Μια αλλαγή στους κανόνες ενός δικτύου blockchain που δεν είναι συμβατή προς τα πίσω.
Hash Function : Συνάρτηση κατακερματισμού
Μια συνάρτηση που δέχεται μια είσοδο και παράγει μια έξοδο σταθερού μεγέθους.
Haskell
Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του δικτύου Cardano.
Hosky
Το Hosky Token είναι το πρώτο meme coin του Cardano. Υπόσχεται σίγουρο rugpull. Δεν έχει καμία θεμελιώδη αξία; Σκυλί-θέμα μασκότ της αλυσίδας Cardano.
I
Interoperability : Δια-λειτουργικότητα
Το Cardano επιτρέπει τη δια-λειτουργικότητα μεταξύ του κύριου δικτύου Cardano, των παράλληλων αλυσίδων Cardano και άλλων δικτύων blockchain. Αυτό επιτρέπει στο Cardano να αναπτύσσει αποκεντρωμένες, μη επιτηρούμενες, διμερείς διασυνδέσεις αλυσίδων που το συνδέουν με επιπλέον αλυσίδες Layer 1
J
K
L
M
Marlowe : Μάρλοου
Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ειδικού πεδίου (Domain Specific Language – DSL) που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εφαρμογές blockchain που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρηματοοικονομικά συμβόλαια.
Memorandum of Understanding (MoU) : Μνημόνιο συνεννόησης
Το MoU, ή Memorandum of Understanding, είναι ένα είδος συμφωνίας μεταξύ δύο (διμερής) ή περισσότερων (πολυμερής) μερών. Εκφράζει μια σύγκλιση της βούλησης μεταξύ των μερών, δηλώνοντας μια προτιθέμενη κοινή γραμμή δράσης. Χρησιμοποιείται συχνά είτε σε περιπτώσεις όπου τα μέρη δεν υπονοούν νομική δέσμευση είτε σε καταστάσεις όπου τα μέρη δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νομικά εκτελεστή συμφωνία. Είναι μια πιο επίσημη εναλλακτική λύση σε μια συμφωνία κυρίων.
Το MoU είναι μια έκφραση συμφωνίας για να προχωρήσει. Δηλώνει ότι τα μέρη έχουν φτάσει σε μια κατανόηση και προχωρούν. Αν και δεν είναι πάντα νομικά δεσμευτικό, είναι μια σοβαρή δήλωση ότι ένα συμβόλαιο είναι προσεχές
Metadata : Μεταδεδομένα
Δεδομένα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με άλλα δεδομένα. Στην αλυσίδα μπλοκ Cardano, τα μεταδεδομένα μπορούν να επισυνάπτονται σε συναλλαγές για να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες.
Minting : Νομισματοκοπία
Η διαδικασία δημιουργίας νέων νομισμάτων ή NFT. Στην αλυσίδα μπλοκ Cardano, οι χρήστες μπορούν να ”κόψουν” τα δικά τους εγγενή νομίσματα.
N
NFT (Non-Fungible Token) : NFT (“μη ανταλλαξιμο Token”)
Ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή περιεχομένου, όπως τέχνη, μουσική ή συλλεκτικά αντικείμενα. Τα NFT μπορούν να δημιουργηθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αλυσίδα μπλοκ Cardano.
Native Tokens : Γηγενή Tokens
Tokens που είναι χτισμένα στην αλυσίδα μπλοκ Cardano και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως το ADA, το εγγενές κρυπτονόμισμα της Cardano.
Network /The Cardano network : Δίκτυο /Το δίκτυο Cardano
Είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο κόμβων που επικοινωνούν μεταξύ τους για τη διατήρηση της αλυσίδας μπλοκ και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών.
Node : Κόμβος
Ένας υπολογιστής που συμμετέχει στο δίκτυο επικυρώνοντας τις συναλλαγές και διατηρώντας ένα αντίγραφο της αλυσίδας μπλοκ.
O
Open-source : Ανοικτού κώδικα
Το Cardano είναι ένα έργο ανοικτού κώδικα, που σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικάς του είναι δημόσια διαθέσιμος για να τον δει, να τον χρησιμοποιήσει και να συνεισφέρει ο καθένας.
Ouroboros : Ουροβόρος
Το πρωτόκολλο συναίνεσης που χρησιμοποιείται από την αλυσίδα μπλοκ Cardano. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο απόδειξης συμμετοχής(proof-of-stake) που αναπτύχθηκε μέσω επιστημονικών μεθόδων βασισμένων σε αποδείξεις και η έρευνα αξιολογήθηκε από ομότιμους φορείς.
P
Peer-reviewed : Αξιολογημένο από ομότιμους
Η έρευνα πίσω από την αλυσίδα μπλοκ Cardano έχει αξιολογηθεί από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες στον τομέα, διασφαλίζοντας ότι βασίζεται σε υγιείς επιστημονικές αρχές.
Plutus : Πλούτος
Γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για τη συγγραφή έξυπνων συμβολαίων στην αλυσίδα μπλοκ Cardano. Η Plutus βασίζεται στη λειτουργική γλώσσα προγραμματισμού Haskell και έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλής και εύκολη στη χρήση.
Proof-of-Stake : Απόδειξη συμμετοχής
Ο μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιείται από την αλυσίδα μπλοκ Cardano. Σε ένα σύστημα proof-of-stake, οι επικυρωτές επιλέγονται για να δημιουργήσουν νέα μπλοκ και να επικυρώσουν συναλλαγές με βάση το ποσό του κρυπτονομίσματος που κατέχουν και είναι πρόθυμοι να “ποντάρουν” ως εγγύηση.
Protocol : Πρωτόκολλο
Ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών που διέπουν τον τρόπο μετάδοσης και επεξεργασίας δεδομένων σε ένα δίκτυο. Το πρωτόκολλο της Cardano ορίζει τον τρόπο επικύρωσης των συναλλαγών και τον τρόπο προσθήκης νέων μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ.
Q
R
Rewards : Ανταμοιβές
Στο σύστημα Cardano proof-of-stake, οι χρήστες που αναθέτουν τα ADA τους σε ένα stake pool ή διαχειρίζονται ένα stake pool μπορούν να κερδίσουν ανταμοιβές για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο.
Roadmap : Οδικός χάρτης
Ο χάρτης πορείας του Cardano περιγράφει τα σχέδια ανάπτυξης και τους στόχους του έργου, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων ενημερώσεων και χαρακτηριστικών.
Runtime Verification : Επαλήθευση χρόνου εκτέλεσης
Μια εταιρεία τυπικών μεθόδων που έχει συνεργαστεί με την IOHK για την ανάπτυξη της εικονικής μηχανής IELE και του πλαισίου K για την επαλήθευση έξυπνων συμβολαίων στην αλυσίδα μπλοκ Cardano.
S
Shelley : Σέλλεϊ
Η δεύτερη εποχή της αλυσίδας μπλοκ Cardano, η οποία εισήγαγε την αποκέντρωση και τη συμμετοχή/staking στο δίκτυο.
Slot : Υποδοχή /Υποδοχέας
Μια μονάδα χρόνου στην αλυσίδα μπλοκ Cardano, η οποία διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο. Κάθε υποδοχή μπορεί να περιέχει μία ή περισσότερες συναλλαγές.
Smart Contracts : Έξυπνα συμβόλαια
Αυτοεκτελούμενες συμβάσεις με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ αγοραστή και πωλητή να γράφονται απευθείας σε γραμμές κώδικα. Η Cardano υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη έξυπνων συμβάσεων στην αλυσίδα μπλοκ της.
Stake : Συμμετοχή
Το ποσό ADA που κατέχει ένας χρήστης και το οποίο ανατίθεται σε ένα stake pool ή χρησιμοποιείται για τη λειτουργία ενός stake pool. Το ποντάρισμα είναι η διαδικασία συμμετοχής στον μηχανισμό συναίνεσης της αλυσίδας μπλοκ Cardano για την απόκτηση ανταμοιβών.
Stake Pool : Δεξαμενή συμμετοχών
Ένας κόμβος στο δίκτυο Cardano που λειτουργεί από έναν διαχειριστή stake pool και συμμετέχει στον μηχανισμό συναίνεσης δημιουργώντας νέα μπλοκ και επικυρώνοντας συναλλαγές. Οι χρήστες μπορούν να αναθέσουν τα ADA τους σε μια δεξαμενή stake pool για να κερδίσουν ανταμοιβές.
T
Testnet : Δοκιμαστικό δίκτυο
Μια ξεχωριστή έκδοση της αλυσίδας μπλοκ που χρησιμοποιείται για σκοπούς δοκιμών και ανάπτυξης. Το testnet επιτρέπει στους προγραμματιστές να πειραματιστούν με νέα χαρακτηριστικά και να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους πριν τις αναπτύξουν στο mainnet.
Token : Μάρκα /κουπόνι
Ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που αντιπροσωπεύει μια μονάδα αξίας ή ιδιοκτησίας και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μια αλυσίδα μπλοκ.
Traceability : Aνιχνευσιμότητα
Η ανιχνευσιμότητα στην αλυσίδα μπλοκ Cardano αναφέρεται στη δυνατότητα παρακολούθησης και επαλήθευσης των συναλλαγών και των έξυπνων συμβολαίων στην αλυσίδα μπλοκ. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και στα μέτρα κατά της νοθείας
Transaction : Συναλλαγή
Μια μεταφορά αξίας ή πληροφοριών μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών στην αλυσίδα. Οι συναλλαγές επικυρώνονται από το δίκτυο και καταγράφονται στην αλυσίδα μπλοκ.
Treasury : Ταμείο /θησαυροφυλάκιο
Ένα ταμείο που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της συντήρησης του οικοσυστήματος Cardano. Το θησαυροφυλάκιο χρηματοδοτείται από ένα μέρος των τελών συναλλαγών που εισπράττει το δίκτυο.
U
UTXO (Unspent Transaction Output) : UTXO (Αποτελέσματα /Παράγωγο μη δαπανημένων συναλλαγών)
Το λογιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται από την αλυσίδα μπλοκ Cardano για την παρακολούθηση της ιδιοκτησίας και της μεταβίβασης των ADA και άλλων μαρκών. Στο μοντέλο UTXO, οι συναλλαγές καταναλώνουν μη δαπανημένες εκροές από προηγούμενες συναλλαγές και δημιουργούν νέες εκροές που μπορούν να δαπανηθούν σε μελλοντικές συναλλαγές.
Update : Ενημέρωση
Η διαδικασία εισαγωγής νέων χαρακτηριστικών και βελτιώσεων στην αλυσίδα μπλοκ και το σχετικό λογισμικό της. Οι ενημερώσεις προτείνονται, εξετάζονται και εγκρίνονται από την κοινότητα μέσω του συστήματος διακυβέρνησης εντός της αλυσίδας.
Upgrade : Αναβάθμιση
Μια σημαντική ενημέρωση της αλυσίδας μπλοκ που εισάγει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργικότητά της ή στον μηχανισμό συναίνεσης. Οι αναβαθμίσεις σχεδιάζονται προσεκτικά και συντονίζονται για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση για όλους τους χρήστες.
User : Χρήστης
Οποιοσδήποτε αλληλεπιδρά με την αλυσίδα μπλοκ Cardano, είτε στέλνοντας ή λαμβάνοντας συναλλαγές, είτε συμμετέχοντας στη διακυβέρνηση, είτε χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένες εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα.
Utility : Xρησιμότητα
Στο πλαίσιο του Cardano blockchain, η “χρησιμότητα” αναφέρεται στην πρακτική και ωφέλιμη χρήση που προσφέρει.
V
Validator : Επικυρωτής
Ένας κόμβος στο δίκτυο Cardano που συμμετέχει στο μηχανισμό συναίνεσης δημιουργώντας νέα μπλοκ και επικυρώνοντας συναλλαγές. Οι επικυρωτές επιλέγονται με βάση το ποσό ADA που κατέχουν και είναι πρόθυμοι να “ποντάρουν” ως εγγύηση.
Verification : Επαλήθευση
Η διαδικασία διασφάλισης ότι οι συναλλαγές και οι έξυπνες συμβάσεις στην αλυσίδα μπλοκ Cardano είναι έγκυρες και συμμορφώνονται με τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Η επαλήθευση πραγματοποιείται από το δίκτυο των κόμβων και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της αλυσίδας μπλοκ.
Voltaire : Βολταίρος
Η πέμπτη εποχή της αλυσίδας μπλοκ Cardano, η οποία θα εισαγάγει ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, επιτρέποντας στους χρήστες να προτείνουν και να ψηφίζουν για αλλαγές στο πρωτόκολλο.
W
X
Y
Z