Trendlines-Part 1

Τί είναι γραμμή τάσης (Trendline)


Τώρα που μάθαμε κάποια βασικά (δες προηγούμενα άρθρα), πάμε να δούμε πώς βρίσκουμε και σχεδιάζουμε τις γραμμές τάσεις (Trendlines) και πού θα μας βοηθήσουν.

Καταρχήν η γραμμή τάσης είναι μια γραμμή που σχεδιάζουμε στα διαγράμματά μας, η οποία συνδέει τα υψηλά και τα χαμηλά σημεία των διακυμάνσεων (Swing High & Swing Lows) κατά τη διάρκεια μιας αγοράς με τάση.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Εδώ βλέπουμε ότι η τιμή είναι καθαρά σε Downtrend γιατί κάνει LH (χαμηλότερα υψηλά) καί LL (χαμηλότερα χαμηλά). 

Τα Swing Low είναι τα χαμηλότερα σημεία που βρέθηκε η τιμή. Δηλαδή το τέλος της  παρορμητικής κίνηση (πράσινη γραμμή), πρίν κάνει την διόρθωση (κόκκινη γραμμή).

Απο την αλλη, τα Swing High είναι τα ψηλότερα σημεία που βρέθηκε η τιμή. Δηλαδή το τέλος της Διόρθωσης (κόκκινη γραμμή), πρίν κάνει την παρορμητική κίνηση (πράσινη γραμμή).

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τραβήξουμε γραμμές για να συνδέσουμε τα υψηλότερα σημεία και τα χαμηλότερα σημεία.

Πάμε να δούμε άλλο ένα παράδειγμα με μια Ανοδική τάση (Uptrend)

Απο την αλλη, τα Swing High είναι τα υψηλότερα σημεία που βρέθηκε η τιμή. Δηλαδή το τέλος της παρορμητικής κίνησης (πράσινη γραμμή) πριν κάνει την διόρθωση (κόκκινη γραμμή).

Εδώ βλέπουμε ότι η τιμή είναι καθαρά σε Uptrend γιατί κάνει HL (υψηλότερα χαμηλά) καί ΗΗ (υψηλότερα υψηλά). 

Τα Swing Low είναι τα χαμηλότερα σημεία που βρέθηκε η τιμή, δηλαδή η αρχή της  παρορμητικής κίνησης (πράσινη γραμμή), πριν κάνει την διόρθωση (κόκκινη γραμμή).

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τραβήξουμε γραμμές για να συνδέσουμε τα υψηλότερα σημεία και τα χαμηλότερα σημεία.

Προσοχή: Η τιμή δεν θα κινείται πάντα με αυτό το τρόπο σε αγορές με τάση αλλά αυτα τα παραδείγματα είναι ιδανικό για να καταλαβετε τον τρόπο που λειτουργεί.

Γιατί τραβάμε γραμμές τάσης


Ο πρώτος λόγος είναι ότι λειτουργούν ως μορφή στήριξης και αντίστασης

Βλέπουμε στο παρακάτω παράδειγμα ότι η γραμμή έχει λειτουργήσει ώς αντίσταση

Απο την άλλη έχει λειτουργήσει ως στήριξη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ένα σπάσιμο της γραμμής τάσης μπορεί να είναι ένα σημα για μια “πιθανή” αντιστροφή της τάσης.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Βλέπουμε ότι η τιμή ήταν σε Downtrend και μόλις έσπασε η τιμή την γραμμή τάσης είδαμε ότι η τάση άλλαξε.

Το ίδιο βλέπουμε και σε αυτό το παράδειγμα.

Μετά την ανοδική τάση η τιμή έσπασε την trendline με αποτέλεσμα να αλλάξουμε σε πτωτική τάση.

Και εδώ βλέπουμε άλλο ένα παράδειγμα

Μόλις η τιμή έσπασε βλέπουμε ότι η τάση άλλαξε.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να δημιουργήσουμε μια Trendline


  • 1. Θέλουμε τουλάχιστον 2 σημεία, αλλά όσα περισσότερα ακουμπάνε τόσο το καλύτερο
  • 2. Η αγορά δεν θα είναι πάντα ομαλή. Τα σημεία θα είναι συχνά άθλια και ατελή.
  • 3. Να αντιμετωπίζετε τις Trendline ώς “περιοχές” ακριβώς όπως η στήριξη και η αντίσταση, που σημαίνει να τα χρησιμοποιείτε ως καθοδήγηση για τη συνολική σας ανάλυση και όχι ως νόμο.
  • 4. Μην επιβάλλετε γραμμές τάσης. Δηλαδή αν είναι προφανείς και βοηθούν την ανάλυσή σας να τις σχεδιάσετε αλλά αν όχι να τις αφήσετε γιατί δεν θα υπάρχει πάντα η κατάλληλη κίνηση των τιμών που θα μπορείτε να σχεδιάσετε μια Trendline.

Ας δούμε τώρα κάποιους τύπους που μπορουμε να συναντήσουμε


1.Το ιδανικό σενάριο

Εδω βλέπουμε μια καθαρά πτωτική τάση.Βρίσκουμε τα 2 σημεία και βάζουμε την γραμμή τάσης μας.Ο λόγος που επεκτείνουμε την γραμμή είναι διότι η τιμή μπορεί ενδεχομένως να επιστρέψει εκεί και να συνεχίσουμε την πτωτική τάση.

Στην συνέχεια βλέπουμε ότι υπάρχει μια προηγούμενη γραμμή τάσης που την επεκτείνουμε επίσης διότι αν η τιμή σπάσει την τελευταία τάση υπάρχει περίπτωση να σταματήσει εκεί την ανοδική πορεία.

Προσέξατε κάτι ακόμα στο προηγούμενο διάγραμμα;

Βλέπουμε και εδώ ότι υπάρχει μια γραμμή τασης και μόλις έσπασε ξεκίνησε η πτωτική ταση.  

Ελπίζω να αρχίζουν όλα να βγάζουν νόημα και να μπορείτε να καταλάβετε πώς λειτουργεί όλο αυτό. Αν όχι, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.
Προσοχή: Σε μια κινούμενη τάση δεν θα είστε πάντα σε θέση να εφαρμόσετε μια γραμμή τάσης στην τάση, επειδή η κίνηση των τιμών δεν θα είναι κατάλληλη για αυτήν.

Πάμε να δούμε άλλο ένα παράδειγμα

Βλέπουμε η τιμή έσπασε την γραμμή στήριξης και η τάση άλλαξε αλλά εδώ βλέπουμε ότι η πτωτική τάση κάνει “σφιχτά” η και καθόλου υψηλά και χαμηλά οπότε  είναι λάθος να βάλουμε μια γραμμή τάσης γιατί δεν θα μας βοηθήσει στο να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα.

2.Ατελείς γραμμές τάσεων

Δεν θα είστε πάντα σε θέση να συνδέσετε όλα τα υψηλά και χαμηλά σημεία.

Σχεδιάστε τη γραμμή τάσης σε μια περιοχή που συνδέει τα περισσότερα σημεία και αφήστε τα άλλα απ έξω.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Εδώ βλέπουμε ότι είμαστε σε μια πτωτική ταση και αρκετά σημεία δεν ακουμπάνε την γραμμή τάσης αλλά δεν μας ενδιαφέρει επειδή χρησιμοποιούμε τις γραμμές τάσεις ως καθοδήγηση και όχι μόνο για να ανοίξουμε μία συναλλαγή.

Σχεδιάζουμε πάνω στα σώματα η πάνω η στις σκιές των κεριών


Η απάντηση εδώ είναι ότι βάζουμε την γραμμή είτε σε σώματα είτε σε σκιές αρκεί να συνδέουμε όσο το περισσότερο δυνατόν μπορούμε τα σημεία μας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Ας δούμε άλλο ένα γρήγορο παράδειγμα

Βλέπουμε ότι στο πρώτο σημείο η τιμή ακουμπάει το σώμα μετα δεν ακουμπαει μετα ακουμπαει ξανά το σώμα και μετα ακουμπάει την σκιά.

Θα μπορούσε κάποιος να πει γιατι στο δευτερο σημειο που δεν ακουμπάει δεν τραβήξαμε εκει την γραμμή.

Κάπως έτσι (κίτρινη γραμμή)

Ο λόγος είναι ότι τη γραμμή τάσης την βάζουμε σαν καθοδήγηση και αν στην αρχή την σχεδιάζαμε έτσι (κίτρινη γραμμή) θα δούμε παρακάτω ότι όταν η τιμή έσπασε δεν κατάφερε να κάνει νέο υψηλό με αποτέλεσμα να συνεχίσει χαμηλότερα. Για αυτό λέμε να τις κρατάμε και να τα χρησιμοποιείτε ως καθοδήγηση για τη συνολική σας ανάλυση και όχι ως νόμο. 

Αν είναι κάποιος εντελώς αρχάριος ίσως μπερδευτει λίγο, αλλά ας δώσει λίγο χρόνο στον εαυτό του να το καταλάβει.

Κρατήστε αυτό το άρθρο ως μια γενική εικόνα για να γνωρίζετε πώς σχεδιάζονται οι γραμμές τάσης και στο επόμενο part θα σας εξηγήσω τι πρέπει να προσέξουμε και πως μπορούμε να κανουμε συναλλαγές μαζί της.

Λάμπρος Ξηρουδάκης