Κλιμακωσιμότητα(scalability) και διαλειτουργικότητα(interoperability) στο δίκτυο του Cardano.

Σε προηγούμενα άρθρα έκανα αναφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο δίκτυο του Cardano και στην συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της απόδοσης του. Σήμερα επιστρέφω για να εξηγήσω κάποιους από τους λόγους που με έκαναν να δω ότι κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Την κατεύθυνση δηλαδή, ενός οικοσυστήματος που αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό του κεντροποιημένου τρόπου που λειτουργούν οι ψηφιακές υπηρεσίες και με εμφανή τη διαφορά σχεδιαστικής υπεροχής έναντι των άλλων blockchain.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε δύο βασικά δομικά στοιχεία που έχτισαν αυτή την υπεροχή. Την διαλειτουργικότητα και την κλιμακωσιμότητα. Η σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του Cardano έγκειται στο ότι και τα δύο είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου της να γίνει μία αποκεντρωμένη διαδικτυακή δομή(web3) παγκοσμίου επιπέδου, πάντα από την δική μου οπτική γωνία. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται χρόνο και πάλη με το παλιό φθαρμένο σύστημα.

Όσοι εκεί έξω αναρωτιούνται το …πότε επιτέλους θα γίνει αυτό… υιοθετώντας πολλές φορές την άποψη ότι το Cardano έχει καθυστερήσει, η εμφανίζονται στα social media να ρωτάνε συνεχώς …πόσο χρόνο ακόμα θα χρειαστεί…; Δείχνουν να αντιλαμβάνονται το Cardano ως κάτι στατικό, ως μια φωτογραφία, θα μπορούσα να πω, που άπαξ και την τραβήξεις μένει ίδια κι απαράλλαχτη στο χρόνο. Σε αναντιστοιχία με τα παραπάνω, αυτό που βλέπω με τα δικά μου μάτια, τον λίγο καιρό που είμαι στον χώρο, είναι πως το Cardano blockchain μοιάζει περισσότερο με gifaki. Σαν τις φωτογραφίες στην ιστορία του Χάρι Πότερ που αν τις μαγέψεις(ρίξεις πολύ δουλειά), έχουν τις βάσεις να γίνουν, οτιδήποτε περάσει από το μυαλό μας. Μιλάμε δηλαδή για ένα ζωντανό οργανισμό, ανοιχτό σε ιδέες και προεκτάσεις που μπορούν να περιοριστούν μόνο από τα όρια της φαντασίας.

 Ένας ξεκάθαρος λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι το Cardano blockchain θα συνεχίσει την καλή του πορεία μέσα στον ωκεανό της τεχνολογίας, είναι η ιδιαιτερότητα του να αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχει (με την δυναμική βοήθεια της κοινότητας) και να καταβάλει τις απαιτούμενες ενέργειες για να τα διορθώσει.

Η αλήθεια είναι ότι εξ αρχής το Cardano, βάσει του καλοφτιαγμένου αρχικού σχεδιασμού και υλοποίησης, δεν είχε λειτουργικά προβλήματα απλά θα ήταν αδύνατο να αναπτυχθεί σε όλα τα πεδία ταυτόχρονα και το ίδιο γρήγορα. Επίσης, η απόλυτη εξισορρόπηση σε όλους τους τομείς θα έφερνε ως αποτέλεσμα την διασπορά των δυνάμεων του που αυτό με την σειρά του θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό και λάθη. Ισορρόπησε το τρίπτυχο ασφάλεια, ταχύτητα και αποκέντρωση με την ασφάλεια σε κυρίαρχη θέση και τα άλλα δύο στοιχεία σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Κατόπιν, έφτιαξε την ταχύτητα του επεκτείνοντας την κλιμακωσιμότητα ώστε να αντέχει τον φόρτο δεδομένων και τέλος άνοιξε την πόρτα της απόλυτης αποκέντρωσης με το CIP-1694. Κομμάτι αυτής της αποκέντρωσης είναι και η διαλειτουργικότητα, που είναι και ο ορισμός του …ΔΕΝ χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνος σου… το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της αλυσίδας άρα ταχύτητα και ασφάλεια.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι η διαλειτουργικότητα και γιατί είναι σημαντική.

Η διαλειτουργικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του Καρντάνο να λειτουργεί παράλληλα με άλλες blockchain με σκοπό να αλληλεπιδρούν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Στην περίπτωση του Cardano, αυτό σημαίνει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με αλλά δίκτυα, όπως το Ergo ή το Midnight. Μπορούν να δανειστούν το Cardano service layer και να είναι εξασφαλισμένοι από ασφάλεια, ταχύτητα, χαμηλά τέλη συναλλαγών κ.α έχοντας την ελευθερία να κινηθούν προς τους στόχους τους. Σε γενικές γραμμές, η διαλειτουργικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain. Επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή δεδομένων, την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών δεδομένων και την ενσωμάτωση διαφορετικών συστημάτων blockchain προς επέκταση των λειτουργικών τους ορίων. Με λίγα λόγια κανείς δεν χρειάστηκε να ξανά ανακαλύψει τον τροχό γιατί λειτουργεί όπως πρέπει. Έτσι και στην δική μας περίπτωση, εφόσον τα εργαλεία υπάρχουν και δουλεύουν σωστά, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε;

Κλιμακωσιμότητα

Η κλιμακωσιμότητα αφορά την ικανότητα ενός δικτύου να αντιμετωπίσει μεγάλο όγκο συναλλαγών και μεγάλη ροή δεδομένων χωρίς να υποχωρεί στην απόδοση. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Χωρίζοντας το σύστημα σε επίπεδα με σκοπό κάθε επίπεδο να ειναι υπεύθυνο για συγκεκριμένη λειτουργία και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγει τη συμφόρηση του δικτύου. Το επίπεδο διακανονισμού/settlement layer είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των συναλλαγών και τη διατήρηση του λογιστικού βιβλίου/ledger, ενώ το επίπεδο υπολογισμού/computation layer είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων και άλλων αποκεντρωμένων εφαρμογών. Το Cardano εκτός από την πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική, που διαχωρίζει το δίκτυο σε δύο επίπεδα, επιτυγχάνει την κλιμακωσιμότητα και μέσω της χρήσης του Ouroboros, του πρωτοκόλλου συναίνεσης του δικτύου. Το Ouroboros επιτρέπει την αντιμετώπιση του αυξανόμενου φόρτου συναλλαγών, ενώ παράλληλα διατηρεί την ασφάλεια και την αποκέντρωση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μοναδικής προσέγγισης στην επικύρωση/validation των block η οποία επιτρέπει στο δίκτυο να επιτύχη την συναίνεση χωρίς να βασίζεται σε αλγόριθμο απόδειξης εργασίας (PoW) που απαιτεί και πολλούς πόρους.

Συνοψίζοντας, η διαλειτουργικότητα και η κλιμακωσιμότητα αποτελούν θεμέλια του Cardano, επιτρέποντάς του να συνδέεται με άλλα δίκτυα και να αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας. Με την συνεχή ανάπτυξη και την υιοθέτηση αυτών των αρχών, το Cardano παραμένει στο προσκήνιο της blockchain εξέλιξης.

Κώστας Σιάγας