Cornucopias

  • Posted in Gaming
  • 2 mins read

Cornucopias – Μία πρώτη ματιά

vpapanik

Το Cornucopias είναι ήδη γνωστό ως το δημοφιλέστερο gaming project στο οικοσύστημα του Cardano. Χαρακτηρίζεται ως ένα massive multiplayer online role-playing game (MMORPG) ανοικτού κόσμου (open world) και αναπτύσσεται στην πλατφόρμα αιχμής Unreal Engine 5. To native token του $COPI σήμερα (Δεκέμβριος 2023) είναι τρίτο σε κεφαλαιοποίηση (περίπου 150Μ ADA) και δείχνει να έχει σταθερά ανοδική πορεία. Συνοδεύεται από μια πλούσια σειρά NFTs (game assets) που θα ενεργοποιούν επιπλέον δυνατότητες μέσα στο παιχνίδι. Κατά συνέπεια αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον project με υψηλές προσδοκίες από τη κοινότητα.

Site : https://cornucopias.io

Token : https://www.getpoki.com/projects/copi

NFTs : https://www.jpg.store/collection/cornucopias-land-zones

Από τους δημιουργούς διαβάζουμε :

Το Cornucopias είναι ένας ανοιχτός κόσμος που εδρεύει στον ουρανό και διαδραματίζεται στην ατμόσφαιρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Είναι γνωστό ότι η ικανότητα της Γης να συντηρεί το ανθρώπινο γένος μειώνεται γρήγορα. Δώδεκα επιστήμονες αναλαμβάνουν να βρουν μια λύση για να σώσουν τον πληθυσμό.

Μετά την ανακάλυψη μιας νέας τεχνολογίας που είναι σε θέση να δημιουργήσει αντιβαρύτητα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν την ιδέα των ουράνιων θόλων. Καταστρώθηκε ένα σχέδιο για τη δημιουργία 12 μοναδικών ζωνών, κάθε μία από τις οποίες θα περιέχει 3 θόλους. Κάθε ζώνη θα είχε διαφορετικό θέμα εμπνευσμένο από τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις περιόδους που γνωρίζαμε στη Γη.

Ο νέος κόσμος του Cornucopias βρίσκεται στα σπάργανα και οι πολίτες μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν το ρόλο τους σε αυτόν τον νέο κόσμο. Η οικονομία μόλις έχει αρχίσει να λειτουργεί με πολλά ερωτήματα να παραμένουν. Συμμετέχετε στο πείραμα και ανακαλύψτε πού ταιριάζετε σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Εξερευνήστε έναν κόσμο που ζει και αναπνέει με όμορφα τοπία γεμάτα περιπέτεια, κινδύνους και ευκαιρίες. Παίξτε το παιχνίδι όπως θέλετε και ανακαλύψτε νέους τρόπους για να κερδίζετε μέσα από την οικονομία του παιχνιδιού. Είτε επιλέξετε να μεταφέρετε φορτία από ζώνη σε ζώνη, να λειτουργήσετε μια φάρμα, να εμπορεύεστε πολύτιμους πόρους ή να χτίσετε τη δική σας αυτοκρατορία σε έναν από τους προσαρμοσμένους θόλους μας, η επιλογή είναι δική σας.

Με δυναμικό και καθηλωτικό gameplay, το Cornucopias προσφέρει κάτι για κάθε τύπο παίκτη. Μπορείτε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με άλλους παίκτες σε όλο τον κόσμο ή να εξερευνήσετε τον αχανή κόσμο του Cornucopias μόνοι σας.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένουμε έναν τεράστιο εικονικό κόσμο προς εξερεύνηση, με δική του οικονομία (συγκέντρωση πόρων, εμπόριο, κατασκευές, γεωργία, μεταποίηση, υπηρεσίες, εκδηλώσεις, αγώνες κλπ.) και όλα αυτά στην αποκεντρωμένη πλατφόρμα του Cardano όπου ο καθένας είναι ιδιοκτήτης των game assets του.

Που βρισκόμαστε ; σε πολύ αρχικό στάδιο ! Μέσα στο 2024 (σύμφωνα με το roadmap) αναμένονται σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού, αλλά πιθανώς να χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ήδη μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση αποκτώντας ένα (τουλάχιστον) rare NFT (γη ή όχημα, δείτε τα παραπάνω links), το οποίο μας δίνει το πολυπόθητο early access. Μόλις λοιπόν το βάλουμε στο πορτοφόλι μας, συνδεόμαστε στο cornucopias.io, δημιουργούμε account και κατεβάζουμε τον installer (80.7 MB) από το κουμπί Download.

Νομίσατε ότι θα τη γλιτώνατε με 80.7 ΜΒ ; αυτός ήταν μόνο ο installer ! Υπομονή λοιπόν μέχρι να κατέβουν τα συνολικά 16.57 GB (!) του παιχνιδιού. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τρέχουμε τον Cornucopias Launcher.

Η επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο φαίνεται ήδη : version 0.2.18 ! πολύς δρόμος μέχρι την 1.0, οπότε υπομονή. Για να δούμε όμως τι έχουμε μέχρι στιγμής. Βλέπουμε τα game assets μας (μιας και έχει συνδεθεί το πορτοφόλι) και πατάμε Play Now !

Τα system requirements είναι τα εξής (το παρόν test έγινε σε Core i9-12900HK / GeForce RTX 3050 Ti) 

Minimum System Requirements

GPU: NVIDIA RTX 2060 (6GB) or AMD RX 5600 XT (6GB)

CPU: Intel i5-10400k (6 core 2.9 GHz) or AMD Ryzen 5 3600 (6 core 3.6 GHz)

RAM: 16 GB DDR or greater

OS: Windows 10 or 11, 64-bit

GB Storage: 100 GB HDD

Recommended System Requirements

GPU: NVIDIA RTX 3080 (10GB) or AMD RX 6800 (16GB) or greater

CPU: Intel i7-10700k (8 core 5.0 GHz) or AMD Ryzen 7 5800X (8 core 3.8 GHz) or greater

RAM: 16 GB DDR or greater

OS: Windows 10 or 11, 64-bit

GB Storage: 100 GB SSD

Best System Requirements

GPU: NVIDIA RTX 4080 (16GB) or AMD RX 7900 XTX (24GB) or greater

CPU: Intel i9-12900k (16 core 5.1 GHz) or AMD Ryzen 7 5900x (12 core 3.7 GHz) or greater

RAM: 32 GB DDR

OS: Windows 11, 64-bit

GB: Storage 100 GB SSD

Η αρχική οθόνη περιλαμβάνει το μενού του παιχνιδιού, που σε αυτή τη φάση σου επιτρέπει να επιλέξεις έναν (έτοιμο) χαρακτήρα, να ρυθμίσεις την ανάλυση της οθόνης, να δεις τα gameplay controls και να ξεκινήσεις να παίζεις πατώντας Play. Τα υπόλοιπα (Quests, Inventory, Store, Assets, Friends κλπ.) θα τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα. Δεν υπάρχει save/restore game, οπότε κάθε φορά ξεκινάς την εξερεύνηση από την αρχή (δεν σώζει καν τον χαρακτήρα). Ωστόσο τα experience points και το level διατηρούνται από ότι φαίνεται.

Η περιήγηση ξεκινάει στην Calido Valley, μια τεράστια φουτουριστική τοποθεσία (dome) με καταστήματα, εκθεσιακούς χώρους, ξενοδοχεία, εστιατόρια, clubs, μετρό, αιωρούμενα ταξί και μια εντυπωσιακή πίστα αγώνων. Αν κατάλαβα καλά θα έχουμε 36 συνολικά domes !

Το σκηνικό αλλάζει από μέρα σε νύχτα ανάλογα με τo game time που φαίνεται πάνω δεξιά (κυλάει γρηγορότερα από τον πραγματικό χρόνο). Την ημέρα η περιήγηση είναι ευχάριστη με πολύ εντυπωσιακά και λεπτομερή γραφικά, αλλά τη νύχτα δυσχεραίνει αρκετά γιατί όλα είναι σκοτεινά (και καταθλιπτικά). Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ψυχή τριγύρω. Μόνο μια φορά βρήκα ακόμα μια φιγούρα (υποθέτω κάποιου παίκτη) να τρέχει γύρω γύρω, αλλά δεν υπήρχε κανένα interaction μεταξύ παικτών. Τουλάχιστον, παντού υπάρχουν πινακίδες που σε βοηθάνε να προσανατολιστείς. 

Μέχρι στιγμής, η περιοχή που μπορεί κανείς να περιπλανηθεί δεν είναι και τόσο αχανής. Μέσα σε 2-3 ώρες μπορεί να επισκεφτεί το σύνολο της περιοχής που δίνεται για early access. Ο σχεδιασμός είναι λεπτομερής, τα γραφικά πολύ ικανοποιητικά (για το συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης του παιχνιδιού) και δεν υπάρχουν glitches η περίεργα artifacts. Το μόνο που βρήκα κάπως ενοχλητικό είναι το motion blur όταν περιστρέφεις το viewpoint με το mouse. Οι χάρτες βέβαια δίνουν και παίρνουν, για να μη χαθείς !

Ενδιαφέρουσα η βόλτα με το ιπτάμενο ταξί, ειδικά τη μέρα. Για μεγαλύτερες αποστάσεις μπορείς να μπεις και στο μετρό που κάνει 4 διαφορετικές στάσεις.

Επίσκεψη σε εκθεσιακό χώρο με Bubblejetts ! Όλα κλειδωμένα προς το παρόν, ποιος ξέρει τι λειτουργικότητα θα έχουν στο μέλλον… μάλλον θα μπορείς να τα πουλάς και να τα αγοράζεις μέσα στο παιχνίδι και όχι μέσω jpg.store !

Το σκηνικό είναι δυστοπικό σε ορισμένα σημεία. Ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα του χώρου και police-bots να σε κοιτάνε με απειλητικό ύφος και να σε αποτελούν ‘Citizen’. Μου θύμισε Half-Life, που ίσως θυμούνται οι παλιότεροι.

Η μοναξιά είναι διάχυτη παντού. Κάποια στιγμή θα ζωντανέψει ο χώρος βέβαια. Πολλά κλειστά καταστήματα (μπορείς να δεις μέσα από το τζάμι), κλειστά ξενοδοχεία, κλειστά bars και πολλή νύχτα. Αναμένουμε.

Κατά τη περιπλάνησή του, ο χαρακτήρας θα συναντήσει κάποια περίεργα κυκλικά beacons, όπως αυτό που βρίσκεται πάνω στο bar της παρακάτω εικόνας. Πλησιάζοντας, το beacon ενεργοποιείται και φωτίζει ένα ολόγραμμα Cornucopias, δίνοντας experience points.

Και πάμε και στο πολυδιαφημιζόμενο racing game. Δυστυχώς εδώ απογοητεύτηκα γιατί ποτέ δεν δούλεψε (τουλάχιστον σε μένα). Πλησιάζουμε στα space check-ins και μπαίνουμε στο ασανσέρ.

Φτάνουμε στο lounge και επιλέγουμε το όχημα με το οποίο θα τρέξουμε στον αγώνα. Εδώ θα φορτώσει τα game assets μας από το πορτοφόλι.

Πατώντας Ready, θα βγούμε στο χώρο με τα launching pads, όπου πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μηδενιστεί το χρονόμετρο ‘Next Race’. Στο σημείο αυτό ο αγώνας θα αρχίσει.

Αλλά δυστυχώς για κάποιο περίεργο λόγο το γκάζι έχει κολλήσει (χωρίς να πατήσω κάποιο πλήκτρο) και το όχημα κρασάρει συνεχώς σε έναν ατέρμονο κύκλο… Δε πειράζει, αναμένουμε το επόμενο Patch, η κάτι κάνω πολύ λάθος !

Δεν μπορώ να πω ότι βαρέθηκα την περιήγηση σε αυτόν τον άδειο κόσμο. Κάτι μου λέει ότι πίσω από κάποια γωνία θα βρω κάτι που δεν είχα προσέξει τη προηγούμενη φορά. Το παιχνίδι φαίνεται ενδιαφέρον και σίγουρα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες. Μην περιμένετε να δείτε ένα Cyberpunk 2077, καμία σχέση. Είναι κάτι καινούριο και διαφορετικό και χρειάζεται υπομονή ακόμα. Αλλά φαίνεται ότι είναι στο σωστό δρόμο.

Συμπερασματικά, το νερό φαίνεται ότι έχει μπει στο αυλάκι για την επόμενη γενιά του gaming. Είναι θέμα χρόνου αλλά και προσπάθειας. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι gamers αγοράζουν αέρα κοπανιστό με ευρώ και οι developers πλουτίζουν δυσανάλογα. Τουλάχιστον στο μέλλον όποιος αγόρασε αέρα κοπανιστό θα μπορεί να τον μεταπωλήσει ο ίδιος. Εσείς τι πιστεύετε ;