Η κοινωνική χρησιμότητα του Cardano Blockchain

Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το Cardano blockchain  εξελίσσεται σε καθημερινή βάση, ορολογίες για την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ της κοινότητας έρχονται στη μόδα και τελικά εδραιώνονται στα πλαίσια της καινοτομίας από την οποία και προκύπτουν. Όροι όπως Utility Tokens & RealFi προϋπήρχαν στον ευρύτερο χώρο, των blockchain με προσανατολισμό τα Smart Contracts, όμως πλέον επανα-νοηματοδοτούνται σε βάθος και αποκτούν ειδικό βάρος μέσα από το δίκτυο του Cardano.

Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον λειτουργούν εφαρμογές για την βελτίωση της καθημερινότητας μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων, ενώ όλο και περισσότερες φτιάχνονται. Σε μεγάλο μέρος του πλανήτη πολίτες πολλών κρατών στερούνται πρόσβαση σε χρήσιμες για την ζωή τεχνολογίες. Οι τελευταίες βοηθούν ήδη σημαντικά (και θα βοηθήσουν περαιτέρω) σε τοπικό επίπεδο την οικονομία να ανθίσει και κατ’ επέκταση να φέρει ευημερία στους πολίτες.

cardano blockchain

Επιπλέον, θετικό αντίκτυπο έχει και το γεγονός ότι τα πρότζεκτ του Cardano δεν απευθύνονται μόνο σε προγραμματιστές και traders, αλλά και σε μη ειδικούς, ανθρώπους έξω από τον μικρόκοσμο των κρυπτονομισμάτων.  Στην παρούσα φάση υλοποιούνται στο L2 και σε επίπεδο sidechains, εφαρμογές που απευθύνονται στους εμπόρους, στις τηλεπικοινωνίες, στο τραπεζικό και στεγαστικό τομέα, μέχρι τις τέχνες και την βιομηχανία ενηλίκων. Τα πρότζεκτ αυτά παρέχουν κάτι εντελώς νέο στον χώρο, Παρότι σαν ιδέες δεν είναι πρωτοφανείς, είναι οι πρώτες στο χώρο των κρύπτο που είναι λειτουργικές και αναπτύσσονται συνεχώς με ανθρωποκεντρικά κριτήρια από τις μηχανές του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και δεν μένει άλλο να σκεφτούμε παρά το ότι  θα εισχωρήσουν μαζικά  στην ρουτίνα μας τα επόμενα χρόνια.

.

Εδώ θα βρείς ένα χάρτη του Cardano με όλα τα πρότζεκτ και τα λίνκ 

Ας δούμε όμως συνοπτικά κάποια απ’ αυτά τα πρότζεκτ. Αν θέλετε περαιτέρω εμβάθυνση μπορείτε πάντα να παρακολουθήσετε τα βίντεο του Βαραβά. Σε γενικές γραμμές τα πρότζεκτ μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με το την φύση του προβλήματος που προσπαθούν να καλύψουν 

1) Κατασκευαστική δυσκολία και έλλειψη υποδομών 

2) Οικονομικές συναλλαγές και παροχές δανείων εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος

3) Εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων

4) Εμπόριο

5) Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση

Το World Mobile Token (WMT) ανήκει στην πρώτη κατηγορία καθώς πολλές χώρες ανά τον κόσμο δεν έχουν υποδομές τηλεπικοινωνιών. Δεν μιλάμε για αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη και σε περιοχές στις ΗΠΑ παρατηρείται το φαινόμενο να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη και εκατομμύρια άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από αυτό που για τους περισσότερους από εμάς είναι αυτονόητο. 

Το World mobile προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει σε τηλεφωνία και internet. Οι φράσεις “connect the unconnected” και “together we are unstoppable” τις οποίες χρησιμοποιούν καταδεικνύουν τόσο το ποιο είναι το προφίλ της εταιρείας, όσο και τον αποκεντρωμένο δρόμο που ακολουθεί. Το WMT έχει αυτή τη στιγμή πάνω από σαράντα χιλιάδες χρήστες τηλεφωνίας και ίντερνετ σε Ζανζιβάρη και Πακιστάν. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα θα σας αφήσει κατάπληκτους.

Το Palmyra ComDEX είναι ένα πρότζεκτ μέσα από το Ergo blockchain που θα λανσάρει το token $Palm μέσα από το Cardano blockchain στα πλαίσια της δια-λειτουργικότητας που προαναφέραμε. Σκοπό έχει την απελευθέρωση των αγροτικών προϊόντων από μεσάζοντες ενώνοντας τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Λειτουργεί πιλοτικά στη Σρι Λάνκα, όπου έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεννόησης (MoU) με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Εργοστασίων Τσαγιού για την παροχή λύσεων βασισμένων σε blockchain.

Το Empowa ξεκίνησε να λειτουργεί στη Μοζαμβίκη με σκοπό να παρέχει στεγαστικά δάνεια σε μια χώρα με έλλειψη υποδομών και τραπεζικού συστήματος. Πληρώνεις ενοίκιο και σου μένει το σπίτι. Τα πρόσφατα στατιστικά του 2022 είναι αποκαλυπτικά και ενθαρρυντικά. Έχουν αναλάβει και το κατασκευαστικό κομμάτι με υλικά που δεν έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα θα σας λύσει τις όποιες απορίες.

Ακόμη ένα πρότζεκτ με έντονη την  δια-λειτουργικότητα καθώς ξεκίνησε από το Cardano και πλέον παράγει βιβλία στο  Ethereum, στο Algorand και στο Polygon είναι το Βook. Ως κάτοχος του  NFT συνδέεις το πορτοφόλι σου και διαβάζεις. Μεγάλο κομμάτι του κόσμου των βιβλίων είναι όμως και η συγγραφείς που αν μιλήσετε μαζί τους  μόνο τότε θα καταλάβετε τι τραβάνε από τους παραδοσιακούς εκδότες. Δεν είναι της παρούσης αλλά η κατάσταση είναι τραγική. Εν τάχει θα σας πω ότι πολλές φορές οι συγγραφείς δεν πληρώνονται καν για το έργο τους. Περάστε μια βόλτα από την ιστοσελίδα να δείτε με τα μάτια σας τι προσφέρουν στο Βook.io στους συγγραφείς και θα καταλάβετε γιατί είναι ένα πραγματικά αναγκαίο πρότζεκτ.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το Strippercoin με κύριο στόχο τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών ταινιών ενηλίκων να παραμείνουν στα χέρια των ίδιων των δημιουργών και να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας και όχι “προστασίας”.

Το IAMX παρέχει λύσεις αυτοκυριαρχούμενης ταυτότητας (SSI). Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι …ήρθε η ώρα να αναλάβετε την ιδιοκτησία της ταυτότητας σας… Μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο και θα χρειαστούμε τέτοιες λύσεις.

Πέραν των παραπάνω μπορείτε να δείτε και τα IMMUNIFY, NEWM, IAGON, ORCFAX και η λίστα συνεχίζεται…

Το Cardano αναβαθμίζεται παράλληλα σε όλα τα επίπεδα, από το L1 και το midnight για την ενίσχυση της ασφάλειας και την δια-λειτουργικότητα ανάμεσα στα Blockchain μέχρι το L2 επίπεδο, όπου με πολύ σκληρή δουλειά, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εφαρμογές που λύνουν προβλήματα τα οποία μέχρι πρότινος ήταν πρακτικά αδύνατον, κυρίως εξαιτίας της χρηματοδότησης τους. Πρέπει από μεριάς μας να βλέπουμε όλα τα πρότζεκτ με κριτική ματιά και να ενημερωνόμαστε για την ανάπτυξη τους. Να κάνουμε έρευνα και να παρακολουθούμε αν αυτά που υπόσχονται παραδίδονται. Πολλά θα κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν και περισσότερα θα μηδενίσουν και θα ξεχαστούν. Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Cardano blockchain, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει στην κοινωνία των ανθρώπων εργαλεία για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Σιάγας Κώστας