Καλώς ήρθες!

Με κάποιο τρόπο, ο δρόμος που ακολούθησες και οι επιλογές που έχεις κάνει στη ζωή σου σε οδήγησαν σήμερα σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Δώσε μου λοιπόν την τιμή να συστηθώ και να σε κατατοπίσω.

Καταρχάς θα χρειαστεί να αφιερώσεις περίπου 1 ώρα για να γίνεις από παντελώς άσχετος με τα Crypto σε σκέτο άσχετος, όπως δηλαδή θα πρέπει να νιώθουν άπαντες, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, Οκτώβριο του 2023. Θα αποκτήσεις μια γενική εικόνα για τον κόσμο των κρυτονομισμάτων και στη συνέχεια, αν σου αρέσει ο τρόπος προσέγγισης μου και ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα συγκεκριμένα για το blockchain του Cardano, είσαι ευπρόσδεκτος να εξερευνήσεις τις υπόλοιπες πληροφορίες σε αυτό το portal. 

Παρεμπιπτόντως, ό,τι δεις εδώ μέσα δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς από μέλη της ελληνικής κοινότητας του Cardano με μοναδικό σκοπό να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο στη νέα αυτή πραγματικότητα που δημιουργείται.

Αν την είχες ζήσει, θυμήσου τη ζωή μας πριν το ίντερνετ και κατά πόσο αυτό την άλλαξε και την διαμόρφωσε. Τώρα δώσε στεροειδή στο ίντερνετ, χάρισε το στον απλό κόσμο και παρακολούθα τί έχει να γίνει. Ούτε που το φανταζόμαστε.

Ξεκινώντας λοιπόν το ταξίδι σου, δες τα εξής τρία βιντεάκια.

Προειδοποιώ ότι απαιτούν την προσοχή σου. Μην περιμένεις γρήγορες εναλλαγές εικόνας, εγώ να φωνάζω και να ωρύομαι κι εσένα να σε πιάνει ταχυκαρδία και ψυχεδέλεια. Χαλάρωσε, πιάσε ένα καφεδάκι, ποτάκι, ό,τι προτιμάει ο καθένας, άραξε με ηρεμία και παρακολούθησε συγκεντρωμένα. Υπόσχομαι ότι θα τα βρεις ευχάριστα και ελαφρώς αστεία. Έχω βάλει και χαλαρή Jazz μουσικούλα να παίζει στο background.

Το πρώτο, αν δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για τον χώρο των crypto, της blockchain και τί λύσεις φέρνει στην καθημερινότητά μας (7λεπτά).

Κρύπτο για Μπούμερς 1!

Κρύπτο για Μπούμερς 2!

Το δεύτερο είναι ελαφρώς πιο τεχνικό, κάνε υπομονή, μικρό είναι (6 λεπτά). Ουσιαστικά εξηγώ πολύ επιγραμματικά και μπακαλίστικα τί είναι bitcoin mining και ποια εναλλακτική υπάρχει σε αυτή την ενεργοβόρα μέθοδο. Είναι οι δύο επικρατέστερες.

Θα σου χρειαστεί στη συνέχεια.

Και τέλος, πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα, δηλαδή την γνωριμία σου με το blockchain του Cardano, οφείλω να σε προειδοποιήσω για τις ροές πληροφοριών που θα λαμβάνεις από τα Social Media (τεράστιο κεφάλαιο αυτό από μόνο του), να ξεκαθαρίσω ποιος είμαι εγώ που σου μιλάω και με τί άλλα φυντάνια θα διασταυρωθείς διαδικτυακά (7 λεπτά).

Κρύπτο για Μπούμερς 3!

Εξερευνώντας το Cardano - Εισαγωγή

Οκ. Αυτά λοιπόν από γενικότητες, πάμε να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα.

Το Cardano δημιουργήθηκε το 2015 από μια ομάδα με επικεφαλή τον Charles Hoskinson. 

Είχε προηγηθεί και καταγραφεί εκτενέστατη επιστημονική έρευνα πάνω στην οποία θα γραφόταν ο κώδικας του δικτύου. Στο επόμενο βίντεο μιλάω για την αρχική ιδέα του, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον ιδρυτή του στο πασίγνωστο στην κοινότητα μας “Whiteboard Presentation”. Το εξηγώ και το μεταφράζω εν συντομία (14 λεπτά). 

Τώρα που έχεις αποκτήσει πάνω κάτω μια ιδέα για τί πράγμα μιλάμε, έστω ότι θέλεις να φτιάξεις ένα πορτοφόλι και να αγοράσεις ADA. Το ADA είναι το token του Cardano με το οποίο πληρώνουμε το κόστος των συναλλαγών μας και αποτελεί και δύναμη ψήφου στις διάφορες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για το μέλλον του δικτύου.

Πάμε να δούμε πώς λειτουργούν τα blockchain πορτοφόλια και κυρίως τί πρέπει να προσέχουμε όταν τα χρησιμοποιούμε (6 λεπτά).

Εξερευνώντας το Cardano 1 - Πορτοφόλια

Εξερευνώντας το Cardano 9 - Stake pools

Κι αφού τα αγόρασες τέλος πάντων τα ADA και κάθεσαι και τα κοιτάς, αναρωτιέσαι τί μπορείς να τα κάνεις.

Πρώτη κίνηση, τα κάνεις “delegate” σε κάποια Stake Pool. Τί είναι αυτό; Χαίρομαι πολύ που ρώτησες (6 λεπτά)!

Εξερευνώντας το Cardano 2 - NFT

Πριν σε παρατήσω στην ησυχία σου, ίσως να έχεις ακούσει τον όρο NFT κι ακόμα δεν έχεις βρει κάποιον να στο εξηγήσει και να το καταλάβεις ξεκάθαρα.

Ούτε πρόκειται.

Ακολουθεί και η δική μου αποτυχημένη απόπειρα (6 λεπτά).

Αυτά είχα να πω για τα βασικά.

Κάνε ένα διάλειμμα αν το πήρες σερί και στη συνέχεια πήγαινε στην αρχική μας και ξεκίνα να πατάς κουμπάκια για να βρεις τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας και τις εξειδικεύσεις που έχουν πάρει να εξηγήσουν περισσότερα πράγματα. Θα βρεις πληροφορίες και πώς λειτουργούν τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια, αναλύσεις για τις καλύτερες εφαρμογές μας και πώς θα αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, gaming και ευκαιρίες για όλους, που φτιάχνονται και εξελίσσονται διαρκώς.

Και μιας και είπα για ευκαιρίες (έλα sorry, ένα τελευταίο), δες και αυτό, όπου αναφέρω κάποιες ευκαιρίες επένδυσης που παρουσιάζονται στο νέο αυτό οικοσύστημα (6 λεπτά).

Εξερευνώντας το Cardano 4 - Ευκαιρίες Επένδυσης

 

Τέλος από εδώ. Εύχομαι να άξιζε τον κόπο σου!

Καλή συνέχεια!

Varavas