Candlestick patterns

Καλησπέρα σας!

Ονομάζομαι Λάμπρος Ξηρουδάκης, είμαι στο Cardano εδώ και αρκετά χρόνια και ένας λόγος που ξεκίνησα το Trade είναι διότι, όπως οι περισσοτεροι που μπήκαν στον χώρο τον κρύπτο, θέλω να “Ξεφύγω απο αυτο που ονομάζουμε Matrix”, να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερη ελευθερία και να είμαστε ανεξάρτητοι (και για την τεχνολογία εννοειται, μην ξεχνιόμαστε).

Καταρχάς να πω πως ό,τι γράφω εδώ είναι καθαρά ενημερωτικό, δεν είμαι επαγγελματίας, αλλά θέλω να βοηθήσω νέα παιδιά. Όταν ξεκίνησα δεν μου έδειξε κανείς και μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που δεν έχει την παραμικρή ιδέα.

Ας ξεκινήσουμε!

  1. Πως διαβάζω ένα Διάγραμμα Κεριών
  2. Δημοφιλή Μοτίβα
  3. Πώς να συνδυάσετε μοτίβα 

Πώς διαβάζω ένα Διάγραμμα Κεριών


Εδώ θα μάθουμε πώς μπορούμε να διαβάσουμε ένα κερί και ένα μοτίβο κεριών.

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε αγορά η πώληση απλά επειδή εμφανίστηκε κάποιο από τα παρακάτω. Κρατήστε αυτό το Άρθρο ως μια γενική εικόνα.

Στο παρακάτω σχέδιο βλέπουμε πώς είναι ένα Bearish candle και ένα Bullish candle

Ένα κερί αποτελείται από το Σώμα και τις Σκιές. Το Σώμα είναι το κόκκινο και το πράσινο αντίστοιχα ενώ οι Σκιές είναι οι λεπτές γραμμές κάτω και πάνω από το Σώμα

Το Κόκκινο Κερί μας δείχνει ότι η τιμή ξεκίνησε από υψηλότερο σημείο (άνοιγμα τιμής) και έκλεισε σε χαμηλότερο σημείο (κλείσιμο τιμής) ενώ οι Σκιές (Shadows) δείχνουν μέχρι ποια σημεία έφτασε η τιμή μέσα στο χρονικό διάστημα που εξετάζουμε.

Αντίστοιχα, το Πράσινο Κερί μας δείχνει ότι η τιμή ξεκίνησε από χαμηλότερο σημείο (άνοιγμα τιμής) και έκλεισε σκαρφαλώνοντας σε υψηλότερο σημείο (κλείσιμο τιμής)  ενώ οι Σκιές (Shadows) δείχνουν μέχρι ποια σημεία έφτασε η τιμή μέσα στο χρονικό διάστημα που εξετάζουμε.


Τι πληροφορίες μπορεί να μας δώσει ένα σώμα σε ένα κερι

Ένα μεγαλύτερο σώμα δείχνει μεγαλύτερη ορμή απο τους αγοραστές (Bullish candle) ή απο τους πωλητές (Bearish candle) αντίστοιχα.

Ένα μικρό σώμα δείχνει ότι χάνετε η ορμή.

Υπάρχει και ένα τρίτο κερί που δεν έχει καθόλου σώμα η έχει ένα μικρό σώμα.Αυτό είναι το Doji και μας δείχνει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές είναι αναποφάσιστοι.

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε τα κεριά

Τα κεριά μας λένε μια ιστορία και είναι μια αντανάκλαση στο τί κάνουν οι αγοραστές και οι πωλητές που είναι συνήθως μεγάλα ιδρύματα. Οι Traders βλέπουν τα μοτίβα κεριών και την κίνηση τους για να λάβουν μια απόφαση αγοράς ή πώλησης.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες στο Tradingview

Δημοφιλή Μοτίβα


Ας αναφέρουμε κάποια από τα πιο βασικά μοτίβα που τείνουν να χρησιμοποιούνται από αναλυτές και Traders στην αγορά.Θα τα χωρίσουμε σε 3 κατηγορίες:

  • τα Bullish Patterns (Ανοδικά μοτίβα)
  • τα Bearish Patterns (Πτωτικά μοτίβα)
  • τα Neutral patterns (Ουδέτερα μοτίβα)

Τα Bullish Patterns είναι μοτίβα τα οποία αποτελούν ενδείξεις, οι οποίες σηματοδοτούν την αλλαγή της τάσης στην τιμή ενός Asset και την μεταστροφή σε ανοδική.

Αντίθετα, τα Bearish Patterns αποτελούν ενδείξεις, οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος της ανοδικής πορείας της τιμής ενός Asset και την μεταστροφή σε καθοδική.

Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά

Hammer – Inverted Hammer


Το σφυρί (Hammer) είναι ένα μοτίβο αντιστροφής όταν εμφανίζεται στο κάτω μέρος μιας πτωτικής τάσης ανεξάρτητα από το χρώμα του σώματος και σηματοδοτεί ότι οι πωλητές χάνουν δύναμη και υπολείπονται αριθμητικά από τους αγοραστές. Οι έμποροι αναζητούν το μοτίβο σφυριού ως σήμα για αγορά, καθώς υποδηλώνει ότι η τιμή πιθανότατα θα αυξηθεί. Το πράσινο κερί θεωρείται ισχυρότερο, αφού το κλείσιμο συμβαίνει στην κορυφή του κεριού, σηματοδοτώντας ισχυρή ορμή.

Από την άλλη, ένα ανεστραμμένο σφυρί (Inverted Hammer) είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το ίδιο το όνομα, δηλαδή ένα σφυρί γυρισμένο ανάποδα. Μια μακριά σκιά ψηλότερα, ενώ το κλείσιμο, το άνοιγμα και το χαμηλό καταγράφονται όλα κοντά στο ίδιο επίπεδο.Η ακρίβειά του είναι σημαντικά υψηλότερη όταν σχηματίζεται γύρω από βασικά επίπεδα στήριξης και αντίστασης (Support / Resistance), γραμμές τάσης (Trendlines) και κινητούς μέσους όρους (Ema).

Pin Bar (Bullish – Bearish)


Αυτό το μοτίβο χρησιμοποιείται από τους εμπόρους για τον εντοπισμό πιθανών αντιστροφών τάσεων ή συνεχειών μετά από μια υποχώρηση. Η ακρίβειά του είναι σημαντικά υψηλότερη όταν σχηματίζεται γύρω από βασικά επίπεδα στήριξης και αντίστασης (Support / Resistance), γραμμές τάσης (Trendlines) και κινητούς μέσους όρους (Ema).

Η Bullish pin bar χαρακτηρίζεται από μια μακρά χαμηλότερη σκιά, με ένα μικρό σώμα και μια σχετικά μικρή σκιά στο άλλο άκρο.H κάτω σκιά  πρέπει να είναι τουλάχιστον τα δύο τρίτα του συνολικού μήκους του κηροπήγιου για να είναι έγκυρο.

Η Bearish pin bar είναι το αντίθετο. Έχει μια μακριά άνω σκιά, ένα μικρό σώμα και μια μικρή κάτω σκιά. Αυτή η απόρριψη των υψηλότερων τιμών σηματοδοτεί ότι η αγορά μπορεί να χάνει τη δυναμική της και ότι μια πτωτική αντιστροφή μπορεί να έρθει σύντομα.

Engulfing Pattern (Bullish – Bearish)


Σε ένα Bullish Engulfing, το πρώτο κηροπήγιο είναι κόκκινο και το δεύτερο είναι πράσινο. Το σώμα του πράσινου κηροπήγιου είναι πολύ μεγαλύτερο από το σώμα του κόκκινου κηροπήγιου , με πολύ λίγες έως καθόλου σκιές για να είναι έγκυρο. Το ανοδικό μοτίβο δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν πάρει τον έλεγχο και η τιμή πιθανότατα θα αυξηθεί.

Το ακριβώς αντίθετο έιναι ενα Bearish Engulfing. Το κόκκινο κηροπήγιο πρέπει να “καταπίνει” το προηγούμενο κηροπήγιο. Το μοτίβο υποδηλώνει ότι οι αρκούδες έχουν αναλάβει τον έλεγχο της αγοράς και δείχνουν πιθανή πτώση της τιμής. Η ακρίβειά του είναι σημαντικά υψηλότερη όταν σχηματίζεται γύρω από βασικά επίπεδα στήριξης και αντίστασης (Support / Resistance), γραμμές τάσης (Trendlines) και κινητούς μέσους όρους (Ema).

Παράδειγμα:

Morning Star – Evening Star


Το Morning Star υποδηλώνει την ανοδική κατάσταση της αγοράς και πήρε το όνομα του καθώς η εμφάνιση του είναι “λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου”.

Το πρώτο κηροπήγιο είναι ένα bearish κηροπήγιο με σχετικά μικρές σκιές.

Το δεύτερο κηροπήγιο έχει ένα μικρό πράσινο ή κόκκινο σώμα και μικρές σκιές. Αυτό το κηροπήγιο σχηματίζεται στο κάτω άκρο του πρώτου κηροπήγιου.

Το τρίτο κηροπήγιο είναι ένα ανοδικό κηροπήγιο που υποδηλώνει ισχυρή αγοραστική πίεση και πιθανή αντιστροφή της τάσης. Το σώμα αυτού του κηροπήγιου πρέπει να έχει τουλάχιστον το ίδιο μέγεθος με το πρώτο κηροπήγιο ή μεγαλύτερο.

Το Evening Star είναι η ανάποδη έκδοση. Δείχνει την αντιστροφή μιας ανοδικής τάσης σε καθοδική τάση. Τα τρία κηροπήγια χαρακτηρίζονται ως εξής:

Το πρώτο κηροπήγιο είναι ένα ανοδικό κηροπήγιο με σχετικά μικρές σκιές.

Το δεύτερο κηροπήγιο έχει ένα μικρό πράσινο ή κόκκινο σώμα και μικρές σκιές.

Το τρίτο κηροπήγιο είναι ένα bearish κερί και το σώμα είναι μεγαλύτερο από το πρώτο (ή τουλάχιστον το ίδιο μέγεθος). Η ακρίβειά τους είναι σημαντικά υψηλότερη όταν σχηματίζεται γύρω από βασικά επίπεδα στήριξης και αντίστασης (Support / Resistance), γραμμές τάσης (Trendlines) και κινητούς μέσους όρους (Ema).

Παράδειγμα:

Hanging Man


Το σχήμα του κηροπήγιου Hanging Man μοιάζει με ένα άτομο που κρέμεται από τα πόδια του, εξού και το όνομα. Συνήθως εμφανίζεται μετά από μια ανοδική τάση στην αγορά και υποδηλώνει ότι η ανοδική δυναμική μπορεί να εξασθενεί ή να αντιστρέφεται. Το κηροπήγιο του κρεμασμένου άνδρα έχει ένα μικρό σώμα τοποθετημένο στην κορυφή του κεριού και μια μακριά κάτω σκιά. Η κάτω σκιά πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από το σώμα του κεριού και πρέπει να υπάρχει μια μικρή ή καθόλου ανώτερη σκιά. Η ακρίβειά τους είναι σημαντικά υψηλότερη όταν σχηματίζεται γύρω από βασικά επίπεδα στήριξης και αντίστασης (Support / Resistance), γραμμές τάσης (Trendlines) και κινητούς μέσους όρους (Ema).

Παράδειγμα:

Doji


Ο όρος “doji” στα ιαπωνικά μεταφράζεται σε “το ίδιο πράγμα” και αναφέρεται στα κηροπήγια με τις τιμές ανοίγματος και κλεισίματος λίγο πολύ ίδιες. Το μήκος των άνω και κάτω σκιών μπορεί να ποικίλει.

Ένα κλασικό μοτίβο doji είναι ένα μοτίβο κηροπήγιο που δείχνει αναποφασιστικότητα και αβεβαιότητα στην αγορά. Το μοτίβο δείχνει ότι ούτε οι αγοραστές ούτε οι πωλητές έχουν τον έλεγχο και ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας

Οι έμποροι ερμηνεύουν την παρουσία ενός μοτίβου doji ως σήμα για να είναι προσεκτικοί και να περιμένουν περαιτέρω επιβεβαίωση ή πρόσθετες πληροφορίες, πριν λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις αγοράς ή πώλησης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μοτίβων doji, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού doji (το οποίο περιγράφηκε παραπάνω), του Gravestone doji και του Dragonfly doji που θα δούμε αμέσως μετά. Κάθε τύπος μοτίβου doji έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και ερμηνεία.

Gravestone doji – Dragonfly doji


Το Gravestone doji και το Dragonfly doji είναι πολύ παρόμοια με τα bearish και bullish pin bar μοτίβα εκτός από το μέγεθος του σώματος. Ένα κηροπήγιο doji δεν έχει σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές ανοίγματος και κλεισίματος είναι σχεδόν ίδιες, ενώ ένα Pin Bar διαθέτει ένα μικρό σώμα. Γενικά, τα Pin Bar είναι πιο αξιόπιστα από τα κηροπήγια Gravestone ή Dragonfly doji.

Bullish Harami – Bearish Harami


Η λέξη “Harami” στα ιαπωνικά σημαίνει “έγκυος“. Ο όρος αντιπροσωπεύει την εμφάνιση του μοτίβου, η οποία μοιάζει με το σώμα μιας εγκύου γυναίκας με ένα μικρό κηροπήγιο “μέσα σε αυτό”.

Το harami σχηματίζεται από δύο διαδοχικά κηροπήγια. Το πρώτο κηροπήγιο έχει μακρύ σώμα και μικρές σκιές. Το δεύτερο κηροπήγιο είναι ένα μικρό κερί με σώμα που βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στο σώμα του προηγούμενου κηροπήγιου.

Σε μια ανοδική τάση, το μοτίβο harami θα έχει το πρώτο κηροπήγιο πράσινο και το δεύτερο κηροπήγιο κόκκινο. Αυτό δείχνει μια πιθανή αντιστροφή της τάσης.Ομοίως, σε μια πτωτική τάση, το πρώτο κηροπήγιο είναι κόκκινο και το δεύτερο είναι πράσινο.

Παράδειγμα:

Πώς να συνδυάσετε μοτίβα 

Θα σας δείξω πώς μπορείτε να συνδυάσετε κηροπήγια για να σχηματίσετε ένα μοτίβο στο υψηλότερο χρονικό πλαίσιο.

Μπορείτε δλδ να πάρετε πολλά κηροπήγια μαζί, να τα συνδυάσετε και να προκύψει ένα ξεχωριστό μοτίβο στο υψηλότερο χρονικό πλαίσιο.

Και γιατί να θέλετε να το κάνετε αυτό;

Επειδή μερικές φορές μπορεί πραγματικά να προσφέρει σαφήνεια στο τί κάνει η αγορά.

Ας πούμε ότι το κάθε κερί αριστερά ειναι σε χρονικό πλαίσιο 1 ώρας.

Εάν πάρετε τα δύο κεριά μαζί (Bearish engulfing) και τα συνδυάσουμε, θα δημιουργήσουμε ενα bullish pin bar στο χρονικό πλαίσιο των 2 ωρών.

Όταν συνδυάζεις δυο κηροπήγια μπορεί να σχηματίσει ένα άλλο, το οποίο δίνει σαφήνεια για το τι συμβαίνει στις αγορές.

Και σας λέει ξεκάθαρα ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο.

Για αυτο δεν θα πρέπει να κάνουμε αγορές μόνο με βάση τα κηροπήγια.

Μην ανταλλάσσετε μεμονωμένα κηροπήγια 

Οι πιθανότητες είναι ότι δεν πρόκειται να κερδίσετε χρήματα μακροπρόθεσμα επειδή δεν έχει στατιστικό πλεονέκτημα στις αγορές.

Τα μοτίβα από μόνα τους δεν είναι στρατηγική συναλλαγών

Για να κάνεις μια συναλλαγή πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως επίπεδα στήριξης και αντίστασης (Support / Resistance), γραμμές τάσης (Trendlines), κινητούς μέσους όρους (Ema) κτλ

Το μοτίβο από μόνο του σας λέει στιγμιαία τι έχει συμβεί προς το παρόν.

Για παράδειγμα, αυτό είναι ένα γράφημα USD/CAD.

Βλέπουμε ότι η τάση είναι πολύ ισχυρή προς τα κάτω.

Εάν επιλέξετε να αγνοήσετε την τάση και την ορμή και θέλετε απλώς να εξετάσετε τα μοτίβα των κεριών για να σας δώσει μια αντιστροφή, μπορείτε να δείτε ότι θα χάσετε λεφτά αν κάνετε συναλλαγές εναντίον της!

Μπορούμε να δούμε 3 μοτίβα αντιστροφής αλλά αν τα κοιτάξουμε στα τυφλά δεν θα μας βοηθήσουν.

Το βασικότερο σε αυτό το άρθρο είναι να κατανοήσετε τον τρόπο που λειτουργεί κάθε κερί και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία πίσω απο αυτό. Το άρθρο είναι καθαρά εκπαιδευτικό και σκοπός του είναι να μάθει κάποιος τον τρόπο που ερμηνεύονται τα σημάδια των αγορών.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο απο μόνο του για το αν εσύ θα συμμετέχεις στην αγορά η όχι.