Οι βασικές κινήσεις

Καλησπέρα σε όλους! Σε αυτό το άρθρο θα κατανοήσουμε τον τρόπο που κινείται η αγορά.

Ας ξεκινήσουμε.

Καταρχήν η αγορά μπορεί να κινηθεί με 3 τρόπους

  • Uptrend (ανοδικά)
  • Downtrend (πτωτικά)
  • Sideways ή αλλιώς consolidation (πλαγίως)

UPTREND


Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ότι η αγορά είναι σε ανοδική τάση (Uptrend);

Για να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε ανοδική τάση (Uptrend)η τιμή ενός asset κάνει HH (υψηλότερα υψηλά) και HL (υψηλότερα χαμηλά).

Αποτελείται από μια παρορμητική κίνηση (πράσινη γραμμή) και μια διόρθωση (κόκκινη γραμμή).  

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα:

Εδώ βλέπουμε το ADA/USD (Ada έναντι δολαρίου) σε διάγραμμα 4 ωρών (κάθε κερί αντιπροσωπεύει 4 ώρες).

Βλέπουμε ότι η τιμή ξεκίνησε από ένα χαμηλό επίπεδο (Low) και μετά δημιούργησε ένα υψηλότερο επίπεδο (High). Αμέσως μετά βλεπουμε οτι η τιμή έκανε μια διόρθωση και δεν καταφερε να πέσει χαμηλότερα από το χαμηλό επίπεδο (Low) δημιουργώντας ενα Χαμηλότερο υψηλό (HL).

Αμέσως μετά βλέπουμε ότι η τιμή έσπασε το προηγούμενο υψηλό (High), με αποτέλεσμα να φτιαξει ενα νέο υψηλότερο υψηλό (HH) έτσι μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι είμαστε σε μία ανοδική τάση (Uptrend).

Μια ανοδική τάση (updrend) σταματάει όταν δεν καταφέρνουμε να κάνουμε νέο υψηλό. 

Εάν σας μπερδεύει, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας παρατηρώντας καλύτερα το παραπάνω παράδειγμα. 

Downtrend


Πως μπορούμε να εντοπίσουμε ότι η αγορά είναι σε πτωτική τάση (Downtrend);

Σε αντίθεση με μια ανοδική τάση, η πτωτική τάση (Downtrend) δημιουργεί χαμηλότερα υψηλά (LH) και χαμηλότερα χαμηλά (LL).Αποτελείται από μια παρορμητική κίνηση (κόκκινη γραμμή) και μια διόρθωση (πράσινη γραμμή).

Σε αυτό το παράδειγμα βλέπουμε ότι είμαστε σε ένα Downtrend, διότι η τιμή μετά το υψηλό (High) δεν κατάφερε να κάνει υψηλότερο χαμηλό (HL) για να μας δείξει κάποιο σημάδι ότι θα συνεχίζαμε για νέα υψηλά, αλλά έκανε ένα χαμηλότερο σημείο (Low). 

Βλέπουμε αμέσως μετά ότι η τιμή δεν κατάφερε να σπάσει το υψηλό (High) με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα χαμηλότερο υψηλό (LH) και έπειτα έκανε ένα νέο χαμηλότερο χαμηλό (LL). Έτσι μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι είμαστε σε μία πτωτική τάση (Downtrend).

Μια πτωτική τάση (Downtrend) σταματάει όταν δεν καταφέρνουμε να κάνουμε νέο χαμηλό.

Τι είναι μια πλάγια κίνηση (Sideways) η αλλιώς εδραίωση ή ενοποίηση της αγοράς (Consolidation) και πώς μπορούμε να την εντοπίσουμε;


Μια πλάγια κίνηση (Sideways) είναι όταν ένα asset διαπραγματεύεται μεταξύ δύο επιπέδων και η αγορά δείχνει αναποφασιστικότητα σχετικά με την επόμενη κίνηση.

Δηλαδή δεν κάνει νέα υψηλά και χαμηλά και κινείται σε μια ευθεία γραμμή.

Όταν σπάσει αυτή η πλάγια κίνηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας τάσης (ανοδικής η πτωτικής)

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα

Εδώ βλέπουμε ότι μετά από την πτωτική τάση (Downtrend) που είχαμε, η τιμη δεν κάνει ούτε υψηλότερα υψηλά (HH) αλλά ούτε χαμηλότερα χαμηλά (LL) και έχει “εγκλωβιστεί” στο προηγούμενο χαμηλότερο σημείο (LOW) και στο προηγούμενο χαμηλότερο υψηλό (LH) χωρις να καταφέρει να τα περάσει δημιουργώντας Ίσα Υψηλά (Equal High) και Ίσα Χαμηλά (Equal Low), μέχρι που τελικά έσπασε σηματοδοτώντας την έναρξη της πτωτικής τάσης. Θα μπορούσε να σπάσει και προς τα πάνω σηματοδοτώντας έτσι την ανοδική τάση.

Πώς μπορούν να αλλάξουν οι τάσεις;


Μετά από μια Ανοδική ταση ακολουθεί Πτωτικη τάση ή Πλάγια τάση  

Μετά από μια Πτωτική τάση ακολουθεί Ανοδική τάση ή Πλάγια τάση   

Μετά από μια Πλάγια ταση ακολουθεί Ανοδική ταση ή Πτωτική τάση

Αυτο ήταν! Τώρα μπορούμε να εντοπίζουμε πότε έχουμε μια ανοδική τάση, μια πτωτική και μια πλάγια.

Τί πρέπει να προσέξουμε 


  1. Δεν θα είναι πάντα “ομοιόμορφα” τα διαγράμματα αλλά με την εξάσκηση θα μπορούμε να τα εντοπίζουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
  2. Τα μεγαλύτερα Timeframes μας δείχνουν την πραγματική κινηση διότι σε μικρότερα timeframes μπορεί να δείχνει ότι είμαστε σε ανοδική κίνηση και σε μεγαλύτερα σε πτωτικη (θα δείξω σε άλλα άρθρα τι εννοώ. Κρατάμε αυτό το άρθρο για να γνωρίζουμε την κίνηση της αγοράς ανεξάρτητα timeframe.

Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε με μια ματιά να βρίσκουμε την τάση της αγοράς, είναι να βάλουμε τον EΜΑ 200 (θα δούμε τους Δείκτες σε ένα μελλοντικό άρθρο) για να καταλάβουμε προς τα πού κινούμαστε. Προσωπικά δεν το συνιστώ γιατί ειναι προτιμοτερο να μπορούμε να κατανοήσουμε εμείς αυτά τα σημεια με την άσκηση, αλλά είναι και αυτος ενας τροπος να έχουμε μια εικόνα στο περιπου.

Ας δούμε στο παρακάτω παράδειγμα πως γίνεται.

Όταν βρισκόμαστε πάνω από τον Ema 200 βρισκόμαστε σε ανοδική τάση. 

Όταν βρισκόμαστε κάτω από τον Ema 200 βρισκόμαστε σε πτωτική τάση. 

Όταν ο ΕΜΑ 200 περνάει μέσα απο τα κεριά και συνήθως είναι σε ευθεία γραμμή βρισκόμαστε σε πλάγια. 

Αλλά όπως είπαμε πολλές φορές, αν η τιμή δεν είναι δραστική δεν μας δείχνει με ακρίβεια, οπότε καλό είναι να τις βρίσκουμε εμείς ώστε να αποκτήσουμε εμπειρία και να παίρνουμε σωστότερες αποφάσεις. 

Αυτός ο οδηγός ειναι αποκλειστικα για να έχουμε μια εικόνα στους τρόπους που κινείται η αγορά και δεν αποτελεί από μόνος του τρόπος για να κάνουμε trade. 

Ελπίζω να έγινα όσο πιο κατανοητός γίνεται.

Ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση.

Λάμπρος Ξηρουδάκης