Bitcoin: Αιωνία η μνήμη

Τι είναι τελικά το Bitcoin; Είναι απάτη ή μήπως είναι ένα εργαλείο αναρχικών ίντερνετάκιδων με σκοπό την παγκόσμια οικονομική απελευθέρωση; Είναι νόμισμα ή ένας τρόπος αποθήκευσης αξίας; (Ποιός κατέχει αξία για αποθήκευση στις μέρες μας;) Θα πάρει έγκριση να γινει ένα χρηματοπιστωτικό περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα στο μέλλον να λειανθεί ο κακοτράχαλος δρόμος του προς την κορυφή;

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του και στο όνομα του λέγονται πολλά. Έχει κατηγορηθεί και κυνηγηθεί, έχει βρει χρηστικότητα και έχει αγαπηθεί και σε κάποιες των περιπτώσεων αγιοποιήθηκε. Ο τρόπος που προσεγγίζω το θέμα είναι καθαρά από την κοινωνική του πλευρά και δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το κυρίαρχο οικονομικό του σκέλος

Η αλήθεια είναι ότι από μόνο του έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θεωρητικά είναι απαράλλαχτα. Στο κομμάτι της λειτουργικότητας δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα, τώρα αν είχε και κανένα πρόβλημα στο παρελθόν -Ποιός δεν έχει- διορθώθηκε.

Τα ερωτήματα που μας ταλανίζουν θα έπρεπε να μπορούν να απαντηθούν από το whitepaper αλλά όχι…  Κι αυτό συμβαίνει γιατί του προσδίδουμε τα χαρακτηριστικά  που θέλουμε σύμφωνα με το τι μας βολεύει.

Αυτό που εξηγεί την κατάσταση, σε πληρέστερο βαθμό, είναι πως πρόκειται για ένα συνονθύλευμα όλων των παραπάνω στοιχείων.  Αναμείξεις υλικών σε διαφορετικές ποσότητες, που παράγουν ποικιλία αποτελεσμάτων. Δεν μπορώ να φανταστώ πως για κάποιον μπορεί το bitcoin  να υπάρξει μόνο με μία ιδιότητα. Ακόμα και οι πιο σκληροτράχηλοι  maxis θα έλεγαν ψέματα ότι δεν προσβλέπουν και στο κέρδος.

Δεν θεωρώ κακό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αποψεις, υπάρχει όμως κάτι ανησυχητικό. Η ελαστικότητα σε ερμηνείες  σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο όργανο λήψης αποφάσεων, οδηγεί σε ξεχείλωμα  από τις εν γένει αρχές του. Το κύριο μέλημα ήταν να μπορούν να συναλλάσσονται δύο άνθρωποι χωρίς την εποπτεία τρίτου μέλους. Το προβληματικό στην όλη υπόθεση είναι που οι καρχαρίες μυρίστηκαν αίμα και όποιον πάρει ο χάρος. Trading, options και ETF… Μάλλον δεν είχε φανταστεί κανείς κάτι τέτοιο όταν έφτιαχνε το bitcoin.

Το bitcoin πλέει προς επικίνδυνα νερά και αντί για γενέθλια είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί κηδεία, σε επίπεδο αξιών. Τι θα απομείνει από την ιδεολογία του όταν θα εγκριθεί από τη SEC το ETF της BlackRock; Έχουμε, με λίγα λόγια, ένα προϊόν που ξεκίνησε αποκεντροποιημένο και οδεύει προς την κεντροποίηση περνώντας μέσα από CEXs και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ας αναρωτηθεί η κοινότητα αν αξίζει η ευρεία αποδοχή και υιοθέτηση μέσα από τέτοιες πρακτικές και αν ο στοχος εν τέλει, είναι να αδειάσουν κάποιοι τις τσάντες τους, πάνω στους νεοφερμένους, για να τις γεμίσουν με ευρώ.

Σιάγας Κώστας