Minotaur

Τα βασικά: τι είναι το πρόβλημα του Permissionless Decentralised Ledger που κατάφερε να λύσει πρώτο το bitcoin;

Ας το σπάσουμε σίγα σιγά: 

  • Ledger: λογιστικό βιβλίο (ή αλλιώς το τεφτέρι του μπακάλη). Μια βάση στην οποία καταγράφονται όλες οι συναλλαγές των συμμετεχόντων. 
  • Decentralised: ελληνιστί αποκεντροποιημένο. Χωρίς μια κεντρική αρχή που να είναι υπεύθυνη για την τήρηση και ανανέωσή του. 
  • Permissionless: Χωρίς άδεια (ή χωρίς αδειοδότηση). Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στο σύστημα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να λάβει πρώτα την έγκριση μιας αρχής. 

Το bitcoin ήταν το πρώτο πρωτόκολλο που κατάφερε να λύσει το παραπάνω πρόβλημα. Από τότε υπήρξαν πολλά άλλα πρωτόκολλα που κατάφεραν να το λύσουν, όπως το δικό μας Ouroboros και οι εξελίξεις του (Ouroboros Genesis, Praos, Cronos, Crypsinous και άλλα τέτοια Pokemon).

Υπάρχει ένα και μοναδικό πρωτόκολλο που να είναι καλύτερο από όλα τα άλλα;

Πολύ απλά: ΟΧΙ. Υπάρχουν κάποια που έχουν τις κατάλληλες ιδιότητες για την κατάλληλη δουλειά. Για παράδειγμα το bitcoin εγγυάται εν μέρη την ασφάλειά του (καθώς και την τιμή του) λόγο του υψηλού κόστους που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των miners για να παράξουν το επόμενο block. Το Ouroboros είναι πιο φτηνό γιατί είναι PoS, έχει Liquid staking, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι ασφαλές (ας μην βλογάμε άλλο τα γένια μας)… ενώ το Monero εγγυάται την ανωνυμία των χρηστών του. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα σφυρί με ένα μαχαίρι, το ένα είναι καλό στο να καρφώνει πρόκες αλλά δεν θα σε βοηθήσει και τόσο στο να καθαρίσεις ψάρια.

Το επόμενο φυσιολογικό ερώτημα που μας έρχεται όμως είναι “ Υπάρχει ένας ελβετικός σουγιάς;”. Και η απάντηση είναι ναι, τουλάχιστον στην θεωρία. Εκ νού Άγγελου Κιαγιά και ΣΙΑ, μας ήρθε το Minotaur, η καρδιά του μηχανισμού Consensus του Midnight.

Τι είναι το Minotaur;

Πολύ απλά:

Ακόμα πιο απλά: 

Το Minotaur (ένα άλλο από τα Pokemon του Prof. Κιαγιά) είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο επιτυγχάνει να λύσει το πρόβλημα permissionless decentralized ledger που είδαμε παραπάνω. Η καινούργια ιδέα όμως είναι ότι για να επιτευχθεί Consensus, γίνεται χρήση PoW και PoS. Γι΄ αυτό και το τόσο χαριτωμένο ονοματάκι. Ο Μινώταυρος είναι και άνθρωπος και Ταύρος. Είναι και σφυρί και μαχαίρι. Και το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι θα μπορούσε να είναι και ανοιχτήρι. Αν και ξέρουμε ότι το Midnight θα έχει μόνο PoW και PoS, με την φόρμουλα του Minotaur μπορείς να στήσεις ένα σύστημα με όσα διαφορετικά resources θέλεις. Cardano και Ethereum? Βαλτό. Να βάλω και λίγο Solana να χαρούν τα VCs? Βάλε. Και ζαμπόν κυρ Στέφανε; Βάλε και ζαμπόν.

Ας γυρίσουμε πίσω στα δικά μας, με ένα σημαντικό Disclaimer

To Minotaur είναι ένα paper. Είναι θεωρία. Τα σχέδια του μηχανικού που λέμε. Το Midnight θα είναι η πολυκατοικία που θα σηκωθεί. Και πώς θα την σηκώσουν οι μάστορες του IOG, ούτε και οι ίδιοι δεν ξέρουν ακόμα ακριβώς. Αλλά μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει αρκετά πιστοί στην αντιγραφή των σχεδίων χωρίς μεγάλες παρεκκλίσεις, οπότε ας δούμε τι λέει το σχέδιο.

Πώς θα χρησιμοποιείται το κάθε resource

PoS: Εδώ είμαστε τυχεροί, γιατί μας τα έχει πει ήδη ο Charles. Το Staked Resource που θα χρησιμοποιεί ο Ouroboros θα είναι ένα Cardano Native Token (CNT) που θα βρίσκεται πάνω στο blockchain tou Cardano. Επίσης, όπως λέει και το Minotaur, o τρόπος που το stake θα χρησιμοποιείται για να διαλεχθούν οι block producers ( ή stakeholders), θα ακολουθεί την λογική του Ouroboros. Το θέμα είναι τί θα βάζουν μέσα στο blocks οι producers;

PoW: Η δημιουργία και επαλήθευση των συναλλαγών είναι το υπολογιστικά ακριβό μέρος του consensus. Είναι βαρύ γιατί οι συναλλαγές αυτές πρέπει να ελεγχθούν για το κατά πόσο είναι ορθές (υπάρχουν όντως τα λεφτά που θέλω να στείλω), και να κωδικοποιηθούν κατάλληλα (όπως ξέρουμε το Midnight θα είναι Privacy Blockchain), κάτι το οποίο δημιουργεί άλλου είδους πονοκεφάλους και προβλήματα, που θα τα πούμε σε άλλο μάθημα, όταν μας ανακοινώσουν λεπτομέρειες οι φίλοι μας από IOG. Αυτοί οι PoW miners ή αλλιώς Input Endorsers (sounds familiar?) θα κάνουν αυτή την δύσκολη δουλειά, και θα κοινοποιούν την συναλλαγές έτοιμες, ώστε να μπορούν να τις βάλουν οι Stakeholders στα blocks. Για την δουλειά αυτή, θα ανταμείβονται στο Native Token του Midnight.

Σας έχασα; Μάλλον ναι, αλλά ίσως το παρακάτω σχηματάκι βοηθήσει:

Τι βλέπουμε;

Μπορείτε να σκέφτεστε την κίτρινη αλυσίδα ακριβώς σαν το Cardano. Κάθε λίγο, ένα καινούργιο Block που περιέχει συναλλαγές παράγεται και μοιράζεται σε όλο το δίκτυο. Η διαφορά του Midnight όμως είναι ότι αντί το block να περιέχει τις συναλλαγές αυτές καθ’ αυτές, περιέχει άλλα Blocks (τα μπλε) τα οποία δημιουργήθηκαν από τους Input Endorsers.

Token Fungibility

Ας σκεφτούμε το εξής σενάριο: 

  • Από την μια έχουμε το Bitcoin, το κατεξοχήν PoW blockchain.Ας το σκεφτούμε σαν ένα ζεστό δωμάτιο, κάτι που είναι αρκετά λογικό, αν σκεφτεί κανείς τι θερμοκρασίες βαράνε τα mining farms
  • Από την άλλη έχουμε ένα blockchain σαν το Cardano, που ως γνωστόν είναι PoS. Ας το σκεφτούμε σαν ένα κρύο δωμάτιο. 

Η καινούργια προσέγγιση που ξεχωρίζει το Minotaur από τα υπόλοιπα consensus mechanisms είναι η παράμετρος ω, που παίρνει τιμές από το 0 μέχρι το 1. Μπορούμε να την σκεφτούμε σαν ένα τηλεκοντρόλ που ελέγχει την θερμοκρασία του δωματίου. 

  • Για ω = 1, η θερμοκρασία είναι σαν την Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο (κάψα του θανατά), και το Blockchain μας είναι καθαρό PoW. 
  • Για ω = 0, η θερμοκρασία είναι κρύα και το Blockchain μας είναι σκέτο PoS. 

Όπως είπαμε, το ω μπορεί να παίζει μεταξύ 0 και 1, δίνοντας στο blockchain μας ένα άλλο “προφίλ”, ανάλογα με το τί τιμές παίρνει.

Γιατί όμως να μπούμε σε όλον αυτόν τον κόπο;

Το Minotaur είναι ένα τρελό εργαλείο, που με έξυπνη χρήση της παραμέτρου ω, μας επιτρέπει να κάνουμε τα ακόλουθα καινούργια πράγματα: 

  1. Για ω = ½, μια μέτρια θερμοκρασία. Το Blockchain μας δίνει εξ ίσου σημασία στο PoW και στο PoS. Δηλαδή, τόσο το PoW όσο και το PoS είναι απαραίτητα και αναντικατάστατα. Σε αυτό το σενάριο, είναι πιο ασφαλές από το Bitcoin αλλά και από τον Ουροβόρο. Συγκεκριμένα για να μπορέσει ένας κακόβουλος αντίπαλος να μας hackαρει το blockchain, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 51% από το Hashing Power (καρτες γραφικων) και από το Stake του Cardano Native Token. 
  2. Το ω κυμαίνεται, ανάλογα με την ανάγκες ασφαλείας του δικτύου. Είναι η τιμή του PoS Token ασταθής ή έγινε μια ύποπτη μεγάλη συνάλλαγη που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του PoS (πχ ένας whale επιπέδου Charles ή Βαραβά πούλησε τα Tokens του); Γύρνα την βαλβίδα στο κρύο και δώσε παραπάνω σημασία στο PoW κομμάτι. Μας την πέσαν οι Αμερικανοί, εξωγήινοι και Ελοχίμ και θέλουν να παραβιάσουν την ασφάλεια του δικτύου hashάροντας καινούργια blocks με τα σουπερκομπιουτερς τους; Γύρνα την βαλβίδα στο κρύο και θα έχει μεγαλύτερη σημασία το PoS. Προσοχή! Η αλλαγή του ω θα πρέπει να γίνει μέσω Forkαρίσματος του δικτύου. Αλλά το σημαντικό είναι ότι το community θα έχει ένα ακόμα εργαλείο διαθέσιμο στα χέρια του για να αμυνθεί από μια τρίτη μεγάλη οντότητα που θέλει να το επηρεάσει. Αυτό δεν είναι και ο λόγος της αποκεντροποίησης άλλωστε; 
  3. Το ω να αυξάνεται σταδιακά από το 0 στο 1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσει ένα PoW δίκτυο όταν είναι στην αρχή του, και άρα πιο εύκολο να δεχτεί μια επίθεση 51%. Δηλαδή το αρχικό κεφάλαιο (ICO) να δοθεί με την μορφή Stake στο δίκτυο, και σιγά σιγά να ρίχνουμε την θερμοκρασία αφού πρώτα ξοδέψαμε τα λεφτάκια μας για να πάρουμε κάρτες γραφικών, ώστε να το ασφαλίσουμε. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και στις πρώτες μέρες όταν το Midnight θα κάνει release.
  4. Για ω = ½. Το PoW είναι καλό, αρκεί η δουλεία να μην πηγαίνει χαμένη. Όπως έλεγε και η γιαγια μου είναι αμαρτία να πετάς φαί.
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ ΕΊΝΑΙ ΑΜΑΡΤΊΑ ΝΑ ΠΕΤΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΉ ΔΎΝΑΜΗ.
    Και το PoW την πετάει στα σκουπίδια. Τουλάχιστον το PoW που έχουμε εμείς στο κεφάλι μας και το έχουμε συνδέσει με το Bitcoin. Ναι, το Bitcoin χαλάει υπολογιστική δύναμη για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του, και ναι Bitcoin maxis, αφού το πετυχαίνει δεν είναι χαμένη. Αλλά τι ωραίος θα ήταν ο κόσμος άμα αντί να καίγαμε επεξεργαστές για να πετύχουμε ένα αρκετά χαμηλό hash ώστε να κάνουμε mine ένα block (προσομοιώνοντας έτσι μια ρουλέτα), να τους καίγαμε για να εξασφαλίσουμε την ανωνυμία μας, να κάναμε train ένα AI για να βρει την θεραπεία για τον καρκίνο ή γενικά να κάναμε απαραίτητη δουλεία για το εκάστοτε blockchain, που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει. Έτσι η γιαγιά μου τουλάχιστον θα ήταν χαρούμενη.
  5. Το block production και το consensus μπορεί να γίνει παράλληλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν ήδη blockchain που το κάνουν (βλέπε Solana), αλλά το Midnight θα χρησημοποιεί τους input endorsers όπως ακριβώς και το Ouroboros Leios (αυτό το Pokemon είναι από την επόμενη κασέτα), ώστε να αυξηθεί το throughput του blockchain. Αυτό θα το δούμε και στο Cardano.

Midnight vs Cardano (και αν μας κλέβει ο Charles)

Αυτή η παράγραφος αποτελεί την ταπεινή γνώμη του ακόμα πιο ταπεινού συγγραφέα. Είδα ότι ξεκίνησε ένα μεγάλο debate στο community για το κατά πόσο το Midnight θα κάνει καλό στο Cardano. Με αυτά που έχει ανακοινώσει η IOG και αυτά που μπορώ να καταλάβω απο το Minotaur καθώς και από άλλα papers της IOG που μάλλον θα είναι κομμάτια του Midnight, δεν μπορώ να συμπεράνω κάτι τέτοιο. Αρχικά ένα ΒΑΣΙΚΟ κομμάτι του consensus θα ζει στο Cardano (απ΄ ό,τι μας έχουν πει). Τουλάχιστον στην αρχή ( δες το point 3 στο προηγούμενο). Αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει. Και εν τέλη, ίσως πρέπει να σκεφτούμε τι πάει να πει για τον καθένα μας ότι είμαστε Cardano maxis. Γιατί είμαστε εδώ; Θέλουμε τα εκατομμύρια; Θα ήμασταν στο Solana. Θέλουμε την απόλυτη τεκνο-αναρχο-ουτοπία; Θα ήμασταν στο Bitcoin. Τι θέλουμε; 

Εγώ είμαι εδώ για τις ιδέες. Τόσο σε επιστημονικό-τεχνολογικό επίπεδο, όσο και σε ανθρώπινο. Και σίγουρα ένα πρώτο στο είδος του πρωτοκολλο-ελβετικός σουγιάς των blockchain, που έχει ώς στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικότητάς μας, και κατ΄επέκταση την ελευθερίας μας, μόνο υποστηρικτή του μπορεί να με έχει. Θα δούμε πως θα πάει, μέχρι τότε υπομονή. Στο κάτω κάτω the future will be multi-chain που λένε στην Λαμία. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και ελπίζω να ξεκαθάρισε λίγο το τοπίο. Αν σας άρεσε η βασική ιδέα, ρίξτε και μια ματιά στο paper, θα το βρείτε στην σελίδα της IOG. Αν μη τι άλλο, θα κάνετε τον Charles (και εμένα) χαρούμενο. 

Καλή συνέχεια…

Georgios Tsoumas